Nadrealistično: Umetnički prikaz crkve u Belgiji

18.12.2020

16:30 >> 13:26

0

Čitanje između redova

Nadrealistično: Umetnički prikaz crkve u Belgiji
Copyright Profimedia

„Čitanje između redova“ je nadaleko prepoznatljiv projekat arhitektonskog dvojca Gijs Van – Varenberg. Teško da ovaj naziv asocira na crkvu, ali ima svoje opravdanje.

U svetu poznatija kao „prozirna crkva“ – nalazi se u Belgiji, preciznije u selu izvan Borgluna, 70 kilometara istočno od glavnog grada Brisela.

Profimedia

Izgrađena je od 100 slojeva i 2.000 čeličnih stubova. Formirana je poput staromodne crkve. Ova jedinstvena struktura izgleda poput modernog spomenika sa prozirnim zidovima. Crkva je građena od tankih slojeva čelika koji omogućavaju da pejzaž uvek ostane vidljiv, bez obzira na to da li se gleda izbliza ili izdaleka. Iz nekih uglova posmatranja, crkva je gotovo nevidljiva.

Pročitajte još:

Arhitektonski dvojac je eksperimentisao sa različitim idejama pre nego što se odlučio za transparentnost, odnosno, uklapanje crkve u pejzaž koji je okružuje.

Iako je napravljena od 30 tona čelika, crkva Borglun izgleda kao nadrealistična slika. Iz određenih uglova, delovi konstrukcije deluju providno, kao da se rastvorila u svojoj okolini.

Popularno nazvana „prozirna belgijska crkva“, oblikovana je prema srednjovekovnim crkvama u regionu. Kako se položaj Sunca menja tokom dana, fasada crkve se neprestano menja i može da pređe sa čvrste na providnu, u zavisnosti od toga odakle je posmatrate.

Ovo umetničko delo nalazi se u polju izvan Borgluna i do njega se može stići samo peške ili biciklom. Posetioci mogu izbliza da vide zeleno okruženje kroz letvice, ali instalaciju je, kažu, najbolje gledati izdaleka.

Profimedia

Zanimljivo je da, uprkos otvorenosti, ako napolju pada kiša u ovoj crkvi nećete pokisnut.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike