Najvećeg svetskog monstruma sigurne smrti spasila je ruka jednog sveštenika

04.09.2021

15:30 >> 15:33

0

Autor: A.G.

Hitler nikada nije potvrdio ovu priču

Najvećeg svetskog monstruma sigurne smrti spasila je ruka jednog sveštenika
Copyright Vikipedija

Davne 1894. godine zbio se jedan događaj koji je mogao da promeni svetsku istoriju. Dunavske novine koje su tada izlazile, objavile su jedan članak koji je opisao davljenje dečaka na zaleđenom jezeru. U današnjem vremenu ovaj tekst je oživljen sa osvrtom na glavne aktere ovog događaja.

Da je život čudo, pokuzaje i ovaj slučaj. Sveštnik Jon Kunberger toga dana, sigurne smrti, spasio je nekoga ko će u budućnosti da izazove preko pedeset miliona žrtava. Spasio je Adolfa Hitlera.

Četvorogodišnji dečak izvučen je iz hladne reke kod nemačkog grada Pasau u januaru 1894. godine. Ovaj događaj je opisao Maks Tremel, sveštenik i najbolji svetski orguljaš. On je tada ispričao da je njegov rođak, sveštenik Jon Kuenberger iz vode spasio prestravljenog Hitlera.

Vikipedija

Zanimljivo je i to da spasilac nije bio mnogo stariji od davljenika.

Hitler nikada nije potvrdio ovu priču, ali posle toliko godina mali isečak iz novina pronađen u Pasauu baca novo svetlo na ceo događaj.

Dečak (Hitler) je propao kroz tanak led na reci, dok je njegov drug uleteo u ledenu vodu i spasio dečaka. Koju deceniju kasnije taj dečak postaće najveći monstrum u istoriji čovečanstva.

Skoro istovetna priča opisana je i u knjizi “Iz Pasaua – Napuštajući grad koji je Hitler zvao svojim domom” Ane Elizabet Rosmus.

“Godine 1894, dok se igrao sam grupom druge dece, kao što to deca u Pasauu rade i danas, Adolf je upao u reku. Talasi su bili jaki, a voda hladna. Srećom po Adolfa, sin vlasnika kuće gde je živeo, uspeo je da ga izvuče na vreme i spase mu život”, napisala je autorka knjige Ane Elizabet, čija je familija bila povezana sa svim tim događajima.

Profimedia

Bavarski radio napravio je  emisiju “Da se Hitler udavio – Legenda o fatalnom spasavanju života”, gde stariji žitelji Pasaua pričaju da su odrastali uz priče o spasavanju Hitlera iz reke.

Pročitajte još:

Hitler nikada nije spominjao ovaj događaj jer se nije uklapao u mit o spasitelju Nemačkog naroda. Tako silnog svetskog diktatora koji je držao u rukama sudbine miliona, sigurne smrti je spasila ruka jednog sveštenika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike