Surovi car koji je izgradio jedan od najlepših simbola Rusije

29.11.2020

15:00 >> 16:46

0

Autor: A.G.

Legenda kaže da je Ivan Grozni oslepeo arhitektu kako nikada ne bi postojala građevina poput nje

Surovi car koji je izgradio jedan od najlepših simbola Rusije
Copyright Profimedia

Sa svojom crvenom fasadom, raskošnim ornamentima i blistavim kupolama, hram Svetog Vasilija Blaženog jedan je od najlepših simbola Rusije.

Izgradnju crkve naredio je prvi car Rusije, Ivan IV Vasiljevič, poznatiji kao Ivan Grozni 1555. godine nakon pobede nad Tatarima i zauzimanja današnjeg Kazahstana. Hram čini deset objekata. U centralnom delu nalazi se masivna crkva koja nosi naziv Pokrov. Četiri velike crkve raspoređene su oko centralnog jezgra kao tačke kompasa, a četiri manje su postavljene dijagonalno. Deseta crkva je dodata 1588. godine u čast sveca Vasilija Blaženog.

Profimedia

Pretpostavalja se da je crkva prvobitno bila obojena u belo i imala zlatne kupole, što je za to vreme bilo uobičajeno. Ukrasi su dodati tek 200 godina nakon izgradnje, sa razvojem ruskih arhitektoskih stilova.

Profimedia

Zvanični naziv hrama Svetog Vasilija je Crkva Pokrova Presvete Bogorodice na Rovu, koji proizilazi iz pobede cara Ivana Groznog nad Tatarima, koja se dogodila tokom praznika Pokrova. Takođe se naziva i Hram Pokrovoski i Hram Trojice.

Pixabay

Hram Svetog Vasilija je 1928. godine konfiskovao  Sovjetski Savez i pretvorio ga u sekularni muzej. Mnogo decenija kasnije, 1990. godine, uz Kremlj, postaje deo svetske baštine Unesco-a. Tada se vraća svojoj prvobitnoj nameni i počinje ponovo da radi kao crkva.

Pročitajte još:

Kada vam neko kaže „tuga mi je velika, velika k’o Rusija“, znajte da je najveća na svetu

Samo deo ruske lepote: Od belih noći do raskoši Ermitaža

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike