Uzbudljive avanture: Obale Turske pružaju neiscrpne mogućnosti za najrazličitije aktivnosti na otvorenom

06.06.2024

15:29

0

Među najboljim destinacijama za smele aktivnosti na svakom koraku

Uzbudljive avanture: Obale Turske pružaju neiscrpne mogućnosti za najrazličitije aktivnosti na otvorenom
Copyright Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Mediteranska i egejska obala Turske su primamljive lokacije u svako doba godine, jer posetiocima pružaju mogućnost da se opuste na netaknutim plažama sa Plavom zastavom, istraže drevne gradove i uživaju u živopisnim ukusima jedinstvene turske kuhinje.

Osim toga, Turska rivijera i regioni Egejskog mora su među najboljim destinacijama za smele aktivnosti na otvorenom. Uz različite sportove, od adrenalinskih aktivnosti na nebu do morskih izleta, ove destinacije omogućavaju gostima da se upuste u uzbudljive avanture na svakom koraku.

Adrenalinski sportovi na vodi

Sa besprekornim plažama i plavim morem, Egejska regija i Turska rivijera su ključne destinacije u Turskoj za sportove na vodi i morske aktivnosti. Ronjenje je jedna od najpopularnijih aktivnosti na obali koja svake godine privlači hiljade profesionalnih i amaterskih ronilaca. Mesta za ronjenje u regionu, koja se protežu od Čanakalea do Ajvalika i Bodruma do Kaša ostavljaju bez daha zbog podvodnih ruševina, olupina brodova i živopisne faune. Kaš, među najboljim svetskim ronilačkim centrima, ima brojne ronilačke lokacije sa odličnom vidljivošću. Idealna lokacija za ronjenje i snorkeling, Kaš je poznat po svojim slikovitim uvalama za kupanje, istorijskim gradovima, ukusnoj mediteranskoj kuhinji i regionalnim vinima.

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
 

Tragači za adrenalinom mogu pronaći savršene terenske sportske centre na obalama Mediterana i Egejskog mora. Epicentar jedrenja na dasci je Alačati, udobno letovalište u Izmiru, poznato po vetrenjačama, kamenim kolibama i kaldrmisanim stazama. Nakon kratkog seminara u surf klubovima Alačatija, raja za surfere sa jakim vetrovima, možete „kliziti“ duž ogromnog plavog mora. Poluostrvo Datča u provinciji Mugla ima neke od najvetrovitijih zaliva na Egejskom moru, što ga čini poželjnom destinacijom za iskusne i profesionalne ljubitelje jedrenja na dasci. Smeštena severno od Marmarisa, između Alačatija i Datče, Akjaka je jedna od najboljih lokacija za surfovanje zmajem (kitesurfing) na planeti. Sa stazom za surfovanje dugom tri kilometra, peščanim plitkim vodama i stalnim termalnim vetrovima, ovaj grad za odmor i član mreže ‘’CittaSlow’’ smatra se optimalnim mestom za surfovanje.

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
 

Vožnja kanuom i rafting u srcu Mediterana

Kao dom omiljenih mesta za odmor u Antaliji, kao što su Kaš, Kemer i Kalkan, Turska rivijera nudi razičite sportove na vodi, uključujući rafting i vožnju kanuom. Zaštićen kao Nacionalni park od 1973. godine, Kanjon Koprulu u provinciji Antalija, koja je srce ovog regiona, je prirodno čudo sa bogatom faunom i florom, fascinantnim stenovitim formacijama i rekom Kopručaj koja protiče kroz centar kanjona. Ova lokacija smatra se jednom od najsigurnijih kurseva raftinga na svetu. Vođene rafting ture Kopručajom su najbolje ocenjene, sa stazom od približno 14 kilometara koja se prelazi u roku od tri do četiri sata. Kekova, do koje se može doći brodom iz Kaša (organizuju se svakodnevni izleti), poznata je po olupinama drevnih brodova i nudi vožnje kanuom koje obično počinju iz zaliva Učagiz ili Kalekoja, i nastavljaju se jugozapadno duž obale ka ostrvu Kekova i sve do zaliva Tersane. Kada stignete do potonulog grada drevne Likije, usporite da biste pogledali ruševine: grad je bio jedan od najistaknutijih trgovačkih centara Likije u drugom veku.

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
 

Najbolje pešačke rute u Turskoj

Egejski i mediteranski region poznati su i po planinarskim rutama, posebno privlačnim ljubiteljima prirode i istorije. Ove rute uključuju: planine Ida (Kaz Dagları) u severnom Egeju, od kojih skoro svaka tačka nudi zasebnu pešačku stazu; Frigijski put, koji počinje od Afjonkarahisara, istorijskog grada unutrašnjeg Egeja, i prati tragove legendarnih Frigijaca; Karijska staza, nazvana po Kariji i stazi kulturnog nasleđa Pisidija, gde možete istražiti drevni region Pisidija severno od Antalije. Osim toga, Staza Svetog Pavla prati rute kojima je hodio Sveti Pavle, ključna figura u širenju hrišćanstva.

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
 

Likijski put je, međutim, verovatno najpoznatiji put u Turskoj. „Prva ruta za pešačenje na velikim udaljenostima“, Likijski put, je dužine 540 kilometara između Fetijea i Antalije. Okružen šumama, ovaj region je takođe vredan pažnje zbog drevnih gradova kao što su Ksantos-Leton, lokalitet baštine Uneska, i drevno likijsko naselje. Konačna stanica na Likijskom putu koji počinje od Fetije Oludeniza je Gejikbajiri, najveća penjačka bašta u Turskoj. Nakon šetnje, možete imati uzbudljivu avanturu penjanja u Gejikbajiriju.

Biciklistička putovanja puna uzbuđenja, istorije i prirode

Još jedan način da otkrijete lepotu Egejske regije i Turske rivijere je bicikl. Izmir, poznat po svojim istorijskim centrima i obalnim biciklističkim rutama, takođe je deo Mediteranske rute EuroVelo 8. Ulaskom u Tursku iz luke Dikili u Izmiru, možete biciklom do mnogih sela i letovališta, uključujući Seferihisar, Sigadžik, Urlu i Alačati. Videćete flamingose dok vozite bicikl kroz izmirsko utočište ptica u delti Gediz i uživaćete u pogledu na Egejsko more na biciklističkoj ruti kroz centar grada. Takođe, možete krenuti na jedinstveno putovanje u drevne gradove Pergam i Efes, mesta svetske baštine Uneska.

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
 

Okrug Kemer u Antaliji se odlikuje rutama posebno dizajniranim za planinski i šljunčani biciklizam. Sa planinama Taurus koje se prostiru paralelno sa obalom Sredozemnog mora i njegovim prekrasnim pejzažima, Kemer je užitak za bicikliste. Rute za brdski biciklizam između Kemera i mesta kao što su Gedelme, Čalištepe, Čukurjajla i Bejdžik obećavaju visok nivo adrenalina i nezaboravne vidike. Šljunčana biciklistička ruta između Kemera i vrha planine Tahtali je kratka, ali izazovna, završava se na stanici žičare; tamo vas obilazak žičarom dovodi do vrha planine Tahtali za deset minuta, praćen pogledom koji oduzima dah. Kemerska ruta takođe poziva bicikliste da otkriju drevne gradove čuvane gustim kedrovim i borovim šumama. Tokom biciklističkih tura na Egejskom moru i Turskoj rivijeri, možete boraviti u hotelima prilagođenim biciklistima koji nude širok spektar sadržaja za bicikliste, od posebnih menija i informacija o rutama, do bezbednog parkinga i alata za popravku/održavanje.

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike