Srpski Kolorado: Neobični fenomen Rosomački lonci je prirodni dragulj skriven u Staroj planini

05.05.2024

19:08

0

Autor: V. I.

Kanjon Rosomače, poznat i kao "srpski Kolorado", smešten je u pitoresknom delu Srbije, a predstavlja jedinstvenu prirodnu atrakciju koja oduzima dah

Srpski Kolorado: Neobični fenomen Rosomački lonci je prirodni dragulj skriven u Staroj planini
Copyright Printscreen/YouTube

Ovaj kanjon formiran je tokom 30 kilometara od Pirota, hiljadama godina usecanjem reke Rosomače u stenske formacije Stare planine. Tako su nastale impresivne litice i stene, naglašavajući kontraste crvene, narandžaste i ljubičaste boje tokom različitih delova dana, ali i usečena proširenja s virovima koja podsećaju na lonce, po čemu je kanjon i dobio nadimak "Rosomački lonci". Širina kanjona je oko pet metara a dužina pola kilometara. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moj Vikend (@mojvikend.rs)

 

Raznovrsni prirodni svet

Dok šetate duž staza kanjona, susrećete raznovrsnu floru i faunu koja dodatno obogaćuje vaše iskustvo. Biljni svet, u kombinaciji sa stenama i pećinama, stvara slikovite prizore koji pozivaju avanturiste i zaljubljenike u prirodu.

Ovo je dom za čak 1200 razlicitih biljnih vrsta i podvrsta visih biljaka, od kojih je preko stotinu zaštićeno i strogo zaštićeno, a čak preko pedeset vrsta koje se nalaze na spisku ugrožene evropske flore.

Veliki broj raznovrsnih biljnih zajednica čine Staru planinu strogim prirodnim rezervatom. Pojedine dominantne vrste su: bukov, hrastov, smrčev pojas i pojas subalpijske žbunaste vegetacije. Ovde takodje rastu i mnoge samonikle lekovite i jestive biljke.

Osim toga, reka Rosomača koja teče kroz kanjon dodaje element fluidnosti ovom prirodnom čudu, pružajući miran zvuk i stvarajući uslove za razvoj različitih vodenih ekosistema.

Životinjsko bogatstvo Stare planine ogleda se u raznolikim vrstama dnevnih leptira, gmizavaca, vodozemaca, ptica, kao i 30 vrsta sisara. Do sada su utvrdjene 203 vrste ptica što predstavlja najveći diverzitet ptica od svih planina u Srbiji i na Balkanu.

Raj za zaljubljenike u prirodu

Tokom zalaska sunca, kanjon postaje prava paleta boja, reflektujući različite nijanse na stenama i stvarajući nezaboravne trenutke za sve posetioce. Fotografi, zaljubljenici u prirodu i istraživači mogu pronaći inspiraciju u svakom delu ovog prirodnog čuda.

Za one avanturističkog duha, planinarenje i istraživanje skrivenih kutaka kanjona pružaju uzbudljiv doživljaj, dok mirnije aktivnosti poput opuštajućih šetnji omogućavaju posetiocima da se potpuno urone u prirodnu harmoniju koju pruža "srpski Kolorado". Ova destinacija, koja spaja divljinu i kulturnu baštinu, predstavlja jedinstveno putovanje kroz prirodna čuda Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike