Top pet destinacija u Srbiji po izboru hrvatskog sajta

28.09.2020

19:00 >> 13:32

0

Autor: S.Kalaba

Na sajtu punkufer.dnevnik.hr napravljen je izbor o prirodnim atrakcijama u Srbiji

Top pet destinacija u Srbiji po izboru hrvatskog sajta
Copyright Profimedia

Nacionalni park Đerdap oduševljava sve koji ga posete. Nacionalni park možete istražiti biciklom biciklističkom rutom Euro Velo 6, penjući se i šetajući ili pak ploveći Dunavom. Posetite i arheološko nalazište Lepenski vir, Trajanovu tablu i Golubačku tvrđavu.

Pixabay

Đavolja varoš spada u kategoriju neobjašnjivog jer se tu nalaze 202 figure od zemlje koje krase kamene kape. Visoke su od dva pa do 15 metara. Osim ovog neobičnog rezultata igre prirode, u sklopu istoimenog spomenika prirode nalaze se i dva izvora jako kisele vode koja nose naziv Đavolja voda i Crveno vrelo.

Stara planina je još jedna prirodna atrakcija Srbije gde se sneg zadržava pet meseci godišnje. Najviši vrh je Midžor kog obožavaju planinari, a na području same planine nalaze se i tri prirodna rezervata. To su Babin zub, Draganište i Golema reka, a ljubitelji slapova se fotografišu kod vodopada Bigar. Obavezno treba videti i crkvu u pećini iz 13. veka i koju zovu Pećinskom crkvom. Idealna prilika za sve ljubitelje prirode je da posete Staru planinu je junu iduće godine kada će na njoj biti održan Hajlender Advenčr, avantura u kojoj će tokom pet dana učesnici prelaziti više od 100 kilometara.

Pixabay

Reka Sopotnica poigrala se sa svojim moćima i stvorila slap koji mnogi vole da posećuju. Na gotovo 1000 metara nadmorske visine dočekaće vas slapovi i vodopadi s kojih voda nesmetano pada do čak 27 metara, na obronke planine Jadovnik. Celim tokom reke nalaze se brojne vodenice koje su nekada služile za preradu žita. Imajte na umu da do ovog mesta možete doći samo peške makadamskim putem.

Pixabay

Jeste li znali da se na području Srbije danas nalazi jedna od poslednjih pustinja u Europi? Radi se upravo o Deliblatskoj peščari  koja je od Beograda udaljena svega 80 kilometara. Tamo ćete naići na više od 200 dina koje se dižu i do 200 metara visine, a zanimljivo je spomenuti i da je pesak na ovom području nekad predstavljao veliki problem jer ga je vetar svakodnevno širio po severu zemlje. Danas ovde prostor zaista živi jer je upotpunjen šumama, močvarama i životinjama koje su se tu skrasile, a posetiti možete i Edukativni centar Čardak gde ćete saznati sve o istoriji ovog kraja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike