Zašto nam nije dozvoljeno da koristimo telefon prilikom sletanja aviona?

15.04.2024

19:09

0

Autor: K. B.

Pridržavanje ovih pravila pomaže u održavanju bezbednosti i osigurava prijatno iskustvo letenja za sve putnike

Zašto nam nije dozvoljeno da koristimo telefon prilikom sletanja aviona?
Copyright Profimedia

U današnjem svetu povezanosti i stalne komunikacije, mobilni telefoni su postali neizostavni deo naših života. Međutim, kada je reč o vazdušnom saobraćaju, putnici se često suočavaju sa ograničenjima u korišćenju svojih pametnih uređaja, posebno tokom ključnih faza leta kao što je sletanje. Iako mnogi putnici možda nisu svesni razloga koji stoje iza ovih pravila, ona su uspostavljena kako bi se osigurala sigurnost svih putnika i članova posade. Evo detaljnog pregleda zašto se od putnika traži da isključe svoje telefone tokom sletanja aviona:

Ometanje komunikacije sa kontrolnim tornjem

U trenutku sletanja, pilotska posada i kontrolni toranj su u punoj koncentraciji. Svaki poremećaj u komunikaciji može dovesti do ozbiljnih problema u navigaciji ili razumevanju pravaca. Mobilni telefoni emituju signale koji mogu da ometaju radio-frekvencije koje se koriste za komunikaciju između aviona i kontrolnog tornja, što može izazvati opasne situacije u vazdušnom prostoru.

Potencijalne smetnje u sistemima aviona

Iako su avioni opremljeni naprednim sistemima koji su sve otporniji na elektromagnetne smetnje, postoji mogućnost da aktivni mobilni uređaji mogu izazvati smetnje u osetljivim sistemima aviona. Iako su ovi rizici minimalni, mere predostrožnosti su i dalje neophodne da bi se izbegla bilo kakva moguća oštećenja ili disfunkcija.

Profimedia
 

Održavanje reda i discipline

Pravila koja zahtevaju da se mobilni uređaji isključe tokom sletanja takođe služe kao način da se održi disciplina među putnicima. U trenucima kada su putnici u punoj pažnji i treba da budu spremni za vanredne situacije, važno je da svi poštuju uputstva posade i da poštuju bezbednosna pravila. Nepoštovanje ovih pravila može dovesti do ometanja posade i otežati situaciju u slučaju iznenadnih problema.

Sprečavanje uznemiravanja drugih putnika

Konačno, upotreba mobilnih telefona tokom sletanja može poremetiti druge putnike. Zvukovi poruka, poziva ili obaveštenja mogu da poremete mir i tišinu potrebne u kabini tokom ključnih faza leta. Pored toga, svetlosni efekti ekrana mobilnih telefona mogu da ometaju putnike koji pokušavaju da se odmore tokom sletanja.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike