Galapagos uvodi drastične mere protiv ogromnog broja turista: Svi moraju da plate ulaz, pa i deca

20.03.2024

19:08

0

Autor: V. I.

Cene ulaznica za ostrva su duplirane a toga nisu pošteđeni čak ni najmlađi

Galapagos uvodi drastične mere protiv ogromnog broja turista: Svi moraju da plate ulaz, pa i deca
Copyright Profimedia

Ekvadorski arhipelag je jedna od sve brojnijih turističkih destinacija koje se bore protiv prekomernog turizma povećanjem turističke takse. Ostrva Galapagos udvostručuju ulaznicu za turiste, tako da će od avgusta 2024. posetioci iz većine zemalja morati da plate 184 evra, umesto dosadašnja 92.

Ko će morati dodatno da plati da bi posetio ostrva Galapagos?

Iako će većina posetilaca morati da plate više takse za ulazak na ostrva Galapagos, neki će platiti manje od drugih.

Turistima iz Bolivije, Kolumbije, Perua, Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja takse će porasti sa 46 evra na 92, dok će državljani Ekvadora će uskoro morati da plate 27,5 evra, što je značajno povećanje u odnosu na trenutnih 5,5 evra.

Sve ostale nacionalnosti moraju platiti novu taksu od 184 evra kao jednokratnu naknadu koja pokriva ceo njihov 60-dnevni boravak bez vize.

Naknada za decu mlađu od 12 godina će porasti sa 46 na 92 evra, dok se za bebe mlađe od dve godine neće naplaćivati. To će biti prvi put da su naknade povećane od 1998. godine.

Profimedia
Iguana je zaštićena vrsta

 

Zašto se povećavaju ulaznice za Galapagos

Naknade se povećavaju kako bi se pomoglo u prikupljanju više sredstava za očuvanje, infrastrukturu i zajednicu, prema pisanju Galapagos Conservation Trust (GCT).

Neverovatan porast turista na Galapagosu poslednjih godina vrši pritisak na resurse vode i hrane, zajedno sa upravljanjem otpadom. Strahuje se i da porast stranih posetilaca povećava rizik od unošenja invazivnih vrsta na ostrva i narušavanja njihovog delikatnog ekosistema .

Kako se inače Galapagos štiti od prekomernog turizma

Galapagos se prostire 19 glavnih ostrva, od kojih su četiri naseljena, pto obuhvara skoro 8.000 kvadratnih kilometara. Arhipelag, koji je pod zaštitom Uneska, dom je za skoro 9.000 vrsta, od kojih su mnoge endemske - uključujući galapagosku kornjaču, ružičastu iguanu i kormorana koji ne leti.

Tokom 2016. i 2017. godine preduzete su mere kako bi se osiguralo da turizam ostane održiv, uključujući stavljanje moratorijuma na izgradnju novih turističkih projekata, koji je još na snazi.

Turoperatori na Galapagosu takođe uče tehnike regenerativnog turizma kako bi osigurali da njihovo poslovanje može trajati u budućnosti. Ostaje i ograničenje broja letova, ustanovljeno 2012. godine.

Većina posetilaca stiže na ostrva vazdušnim putem sa kopna Ekvadora , direktnim letovima iz Gvajakila i Kita. Alternativno, potrebno je oko tri dana da se stigne do arhipelaga teretnim brodom iz Gvajakila, piše Euronews.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike