Skriveni biseri predivne Valensije: Ovogodišnja zelena prestonica Evrope ima mnogo toga da ponudi

09.03.2024

19:24

0

Autor: V. I.

Prema pisanju Lonely Planet, Španija spada u top-tri najatraktivnije zemlje za putovanje ove godine

Skriveni biseri predivne Valensije: Ovogodišnja zelena prestonica Evrope ima mnogo toga da ponudi
Copyright Profimedia

Nakon estonskog  grada Talina, Evropska komisija izglasala je Valensiju za zelenu prestonicu Evrope za 2024. godinu.! Ovaj prelepi španski grad, treći po veličini, pun toliko istorije i živahne kulture, takođe je dom zelenim hodnicima koji oduzimaju dah u centru grada i uzbudljivim eksponatima dostupnim javnosti po muzejima. Njen moto "U misiji zajedno" pokazuje da ovaj grad Valensija efikasno kombinuje odgovore na izazove životne sredine sa društvenim izazovima. Sa preko 400 planiranih aktivnosti, grad naglašava tri ključna ekološka problema: zagađenje, biodiverzitet i klimatske promene.

Dajemo vam nekoliko omiljenih mesta koje treba posetiti u Valensiji:

Zelene površine

Kroz centar grada, gde je nekada tekla reka Turija, proteže se impresivna ruta od devet kilometara sa vrtovima i sportskim i rekreativnim prostorima, koja je danas poznata kao Jardin del Turija. Čak 97 odsto stanovnika Valensije živi u krugu od 300 metara od zelenih urbanih područja.

 

 

Prihvatanje nauke i inovacija 

Grad umetnosti i nauke u Valensiji podržava obrazovanje o životnoj sredini i služi kao svetionik svesti sa izložbama posvećenim delikatnim eko-sistemima naše planete.

 

 

Lokalna proizvodnja hrane

Valensija je okružena sa 120 kilometara kvadratnih plodnih farmi koje snabdevaju grad i poznatu centralnu pijacu Valensije svežim voćem i povrćem tokom cele godine.

 

 

Održiva mobilnost

Grad ima mrežu od preko 200 kilometara biciklističkih staza, kao i efikasan sistem metroa i tramvaja te brojne staze za pešačenje (čak 30.000 kvadratnih metara javnih površina), 

Profimedia
 

Obnovljiva energija

Oni istražuju alternativne oblike energije kao što je prikupljanje energije iz talasa i korišćenje solarne energije, zahvaljujući tome da imaju 300 sunčanih dana godišnje.

Profimedia
 

Parkovi prirode 

Valensija je grad sa dva zaštićena prirodna parka, a Nacionalni park Albufera je jedna od najvažnijih močvara u Evropi zbog svog biodiverziteta.

 

 

Održivi turizam

Svake godine poseti 2,2 miliona turista koji se podstiču da obiđu grad biciklom ili peške, podrže mala preduzeća i probaju lokalne gastronomske specijalitete, poput valensijanske paelje, tradicionalnog jela s pirinčem i morskim plodovima.

 

 

Očuvanje okeana

Fondacija Oceanografic iz Valensije pomaže u obnavljanju oštećenih ekosistema, spasava životinje i nadgleda prirodnu sredinu u celini.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike