Recept dana: Paelja

22.10.2020

06:08 >> 09:51

0

Autor: Z. A.

Ovo jelo priziva mediteransko sunce usred jeseni

Recept dana: Paelja
Copyright Profimedia

Paelja je najpoznatije jelo španske kuhinje. Malo kome se ne dopada to aromatično jelo primamljivog izgleda koje se pravi od pirinča s dodatkom povrća, mesa ili morskih plodova. Nastala je sredinom 19. veka na području Valensije, a onda se proširila širom Španije. Danas je nekoliko osnovnih vrsta ovog jela kada je reč o kombinovanju namirnica, ali neka pravila ipak postoje.

Od oblasti do oblasti jelo se pomalo razlikuje, pa postoji nekoliki vrsta paelje: sa zečjim mesom, piletinom, kobasicom i piletinom, s morskim plodovima… Paelja s piletinom je najjednostavnija i najpristupačnija našem podneblju, a mi vam predstavljamo onu u koju idu i škampi.
Za paelju se kaže da okuplja porodicu oko stola. Zato, okupite se i uživajte.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Čokoladni tartufi

Sastojci:

  • 2 pileća filea (oko 600 g)
  • 500 g sirovih škampa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 1 crvena paprika srednje veličine crvena
  • 1 zelena paprika srednje veličine
  • 2 veća paradajza
  • 150 g zamrznutog graška
  • 500 g pirinača za paelju
  • 1 l pilećeg bujona
  • 1 kašičica šafrana
  • 1/2  limuna za dekorisanje
  • 1 kuvano jaje
  • malo peršuna
  • malo vlašca
  • so i biber

Priprema

1. Očistite škampe i isecite komade pilećeg mesa.

2. Ugrejte maslinovo ulje u širokom tiganju i na njemu pržite iseckan crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

3. Ubacite pileće meso i promešajte. Ostavite da se dobro isprži. Dodajte očišćene i isečene paprike i kuvajte još pet minuta.

4. U međuvremenu ugrejte pileći bujon da bude vreo.

5. Dodajte u tiganj isečen paradajz i kuvajte još pet minuta, a potom ubacite pirinač i dolijte 500 ml vrele vode.

6. Nakon pet minuta sipajte bujon i lepo promešajte. Čim provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.

5. Promešajte i dodajte škampe, grašak, šafran sa solju i biberom po ukusu. Nastavite da kuvate još 10–15 minuta, dok se tečnost ne upije.

6. Pet minuta pred kraj dodajte očišćene, pokrijte alu folijom i kuvajte dok se školjke ne otvore.

7. Skinite s vatre, ne skidajte foliju i pokrijte posudu s paeljom velikim poklopcem, na 5–10 minuta pre serviranja.

8. Paelju dekorišite kuvanim jajetom isečenim na četvrtine, po želji, i dodajte krugove limuna.

9. Servirajte paelju s malo iseckanog peršuna i vlašca te sveže ceđenog soka od limuna.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike