Zašto sve više gradova zabranjuje vatromet za novogodišnju noć?

08.12.2023

19:09

1

Autor: K. B.

Decenijama je predivan prizor svetlosnog šarenila na noćnom nebu bio simbol dočeka Nove godine

Zašto sve više gradova zabranjuje vatromet za novogodišnju noć?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Međutim, ova lepota često dolazi praćena glasnom i zaglušujućom bukom koja smeta ne samo kućnim ljubimcima, već i deci i starijim osobama sa slabijim zdravljem. Dok neki ne mogu zamisliti doček bez ovog svetlosnog spektakla, novi trend koji se širi Evropom podržava proslave bez buke.

Poslednjih godina, sve više mesta odlučuje se za proslave koje ne uključuju bučne događaje. U Holandiji, na primer, čak 16 opština najavilo je da će u 2024. godini proslaviti Novu godinu bez svetlosno-zvučnog spektakla. Među njima su gradovi poput Tilburga, Arnhema i Eindhovena, koji će prvi put u svojoj istoriji organizovati proslave bez buke. Neki gradovi planiraju podržati zabranu, ali tek od naredne godine. Ovo ukazuje na to da će se ovaj trend širiti i u budućnosti. Razlozi za zabranu uključuju buku koja negativno utiče na kućne ljubimce, kao i svetlosno i zvučno zagađenje, kao i onečišćenje tla koje ostaje nakon ispaljivanja vatrometa.

 

 

Ovaj trend nije prisutan samo u Holandiji. Slovačka je ove godine potpuno zabranila prodaju i upotrebu određenih pirotehničkih proizvoda, uključujući vatromete F2 i F3, što obuhvata petarde, prskalice, vatromete, rimske sveće, mine i sve rakete koje proizvode buku. Ova nacionalna zabrana je retka, s obzirom da se u većini evropskih zemalja odluke o ovakvim pitanjima donose na lokalnom nivou.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike