Amsterdam pokušava da popravi imidž novom kampanjom: Nudimo više od pušenja trave i crvenih fenjera

07.12.2023

19:06

0

Autor: V. I.

Nadaju se da će ovo da ih spase horde pijanih britanskih turista

Amsterdam pokušava da popravi imidž novom kampanjom: Nudimo više od pušenja trave i crvenih fenjera
Copyright Profimedia

Amsterdam očajnički pokušava da se otrese svog imidža prestonice za žurkanje i to mu baš ine polazi za rukom. Nakon što je propala kampanja iz 2023. pod nazivom "Stay Away", namenjena pijanim britanskim turistima, koji u ovaj grad dolaze samo zbog droge, alkohola i seksa, grad isprobava mekši pristup.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leo Spice (@leospiceart)

U nadi da će privući "drugačiji tip posetilaca“, prema saopštenju lokalnih vlasti, nova kampanja "Obnovi svoj pogled“ (Renew Your View) podstiče turiste da vide grad očima meštana.

Ciljajući na one koji "traže senzaciju i vulgarnu zabavu“ u gradskoj četvrti Crvenih fenjera i "kafićima“, cilj je da se promoviše drugačija strana grada, oslobođenu huliganskog ponašanja i grubih momačkih večeri. Kampanja će početi početkom sledeće godine i trajaće do kraja 2025.

Upoznajte prave Amsterdamce

Oslikavajući grad kao mesto za #ideje, inicijative i inspiraciju“, Amsterdamska kampanja "Obnovi svoj pogled“ sadrži bicikle sa cvećem, LGBTK+ kulturu i zeleni pristup životu.

Ona naglašava raznolikost ljudi i gledišta grada, govoreći: "Amsterdam te tera da uvidiš... kako možeš da budeš ono što jesi, ali da daš prostora i drugima“.

Širi se i van granica Holandije

Amsterdamska kampanja "Stay Away" koja je punila novinarske stupce u martu ove godine bila je usmerena na mlade Britance a gradske vlasti prenose sličnu poruku u 2024. i šire je na muškarce od 18 do 35 godina iz zemalja Evropske unije, kao i Holandije .

Od svog pokretanja, kampanja je praćena merama za suzbijanje neprijatnog ponašanja u centru grada. To uključuje zabranu pušenja kanabisa i prevremeno zatvaranje restorana i prodavaca hrane u kvartu Crvenih fenjera. Takođe ,upozorava da bi neprikladno ponašanje u gradu moglo da vas košta i novčano.

Iako to dosad nije značajno obeshrabrilo turiste, donekle ke promenilo imidž grada i učinilo posetioce svesnijim pravila, rekla je gradonačelnica Femke Halsema u pismu gradskom veću.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike