Prirodni rezervat u Sloveniji u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled: Zelenci, nestvarni prizori kao iz ruske bajke (FOTO)

25.11.2023

19:21

0

Autor: V. I.

Ovo fantastično mesto nalazi se na samo pet sati od Beograda

Prirodni rezervat u Sloveniji u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled: Zelenci, nestvarni prizori kao iz ruske bajke (FOTO)
Copyright Profimedia

Čarobni svet prirode, Rezervat Zelenci, koji je smešten u srcu Julijskih Alpa, tri kilometra udaljeno od Kranjske Gore, predstavlja jedan od najlepših i najbolje očuvanih prirodnih rezervata u Sloveniji. Ovo idilično okruženje je pravi raj za ljubitelje prirode, planinare i zaljubljenike u ptice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rok Leben (@rok.leben)

Prirodne lepote

Zelenci su poznati po svojoj izvanrednoj lepoti koju stvara kristalno čista voda izvora Save Dolinke. Smaragdnozelena boja proizlazi iz prisustva minerala i algi, što rezervatu daje poseban šarm. Okolina je bogata bujnim šumama i cvetnim livadama, što stvara nestvaran prizor netaknute prirode. Zanimljivo jest da se Zelenci zimi ne smrzavaju - njihova konstantna temperatura tokom cele godine je oko šest stepeni Celzijusa.

Raj za ornitologe

Rezervat je dom brojnim pticama i omiljeno utočište za ornitologe. Područje je poznato po prisustvu različitih vrsta ptica, uključujući patku beloglavku, ronca, vodomara i mnoge druge. Posmatranje ptica stoga je jedna od omiljenih aktivnosti posetilaca koji traže jedinstveno iskustvo u netaknutoj prirodi.

Staze za planinarenje svih težina

Zelenci takođe pružaju odlične mogućnosti za planinarenje. Postoje različite staze, pogodne za sve nivoe iskustva, koje vode kroz šume, pored jezera i do vidikovaca sa kojih se pruža prelep pogled na okolne planine. Prirodne staze su označene i pogodne su za porodice, rekreativce i iskusne planinare. Ako jezero poželite da vidite iz vazduha, popnite se na obližnji vidikovac i uživajte u pogledima. 

Edukativni centar

Za posetioce koji žele saznati više o prirodnom bogatstvu Zelenaca, dostupan je edukativni centar. Tu možete saznati više o istoriji rezervata, ekologiji i životu ptica koje nastanjuju ovo područje. Interaktivni prikazi i informativne table pružaju edukativno iskustvo za sve uzraste.

Eko-frendli pristup i smeštaj

Zelenci podržavaju održivi turizam, pa je područje opremljeno pristupačnim tačkama za posetioce. Pored toga, u blizini su dostupni i ekološki smeštaji koji omogućavaju potpuno stapanje s prirodom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bence Santa (@bencesanta)

Zelenci odišu posebnim šarmom tokom zimskih meseci. Posetioci mogu uživati u šetnjama po prelepim zaleđenim stazama, a jezero može postati pravo čudo pod belim pokrivačem snega. Klizanje na ledu i zimske avanture dodatno obogaćuju iskustvo ovog prirodnog dragulja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike