Stigle bebe orlova krstaša

22.09.2020

10:00 >> 08:55

0

Autor: S.K.

Orlovi krstaši, koji su simbol na našem grbu, u Srbiji su ugrožena vrsta

Stigle bebe orlova krstaša
Copyright Ilustracija/Pixabay

Na severu Banata tri para orlova krstaša su ove godine dobila potomstvo, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Orao krstaš u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak, navodi se u saopštenju.

Mere aktivne zaštite, poput četvoromesečnog čuvanja gnezda, sprovode se od 2017. godine s ciljem da se populacija krstaša sačuva i uveća, i zasad daju odlične rezultate.

Pixabay

Od ove godine zaposleni, članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije čitavu gnezdilišnu sezonu motrili su na tri para orlova krstaša.

– Bili smo na rubu nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova. Novi uspesi ohrabruju nas da nastavimo još snažnije da radimo na zaštiti ugroženih vrsta. Oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, moguć je ako se udruže građani, institucije i privreda – kaže Mirjana Rankov, koordinatorka projekta “Panon igl lajf” u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ključne aktivnosti u periodu kada se orlovi krstaši ne gnezde biće postavljanje novih platformi pogodnih za gnežđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije napominju da svi mogu da pomognu u zaštiti orlova krstaša savesnom primenom pesticida u poljoprivredi, prijavljivanjem slučajeva trovanja životinja, obnavljanjem i sprečavanjem uništavanja staništa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike