Izaberite svoju omijenu nijansu i posetite najšarenija mesta na svetu

04.03.2023

15:22

0

Autor: A.G.

Ako volite boje ovo su destinacije za vas

Izaberite svoju omijenu nijansu i posetite najšarenija mesta na svetu
Najšarenija mesta na svetu - Copyright Profimedia

Od sunčano žutih ulica Meksika do istorijskih zgrada na Kubi, postoje šarene destinacije koje čekaju da zaslepe vaša čula. Odlična stvar u vezi sa ovim lokalitetima je to što, osim živahnosti koja im je svima zajednička, svi imaju nešto drugačije da ponude.

Havana, Kuba

Profimedia
 

Šarene zgrade u staroj Havani datiraju iz šesnaestog i sedamnaestog veka. Živopisne boje zgrada u kolonijalnom stilu od ružičaste, plave i žute samo su poboljšane njihovim krovovima u mavarskom stilu. Značajne šarene oblasti na koje treba obratiti pažnju u Havani, Kuba, uključuju centralni park Havane i zgrade u stilu secesije duž Malekona.

Lisabon, Portugal

Pixabay
 

Nećete pronaći boju samo na spoljašnjosti zgrada u Lisabonu, naćićete ga na krovovima, živopisnoj uličnoj umetnosti i ukusnim obrocima. Neki od najboljih kvartova u Lisabonu za posetu, istraživanje i upijanje boja su Graca, Rato, Avenidas Novas i Bairro Alto.

Stokholm, Švedska

Zimi, raznobojne kuće unose malo sjaja u duge mračne dane koje ova zemlja doživljava. U međuvremenu, u letnjoj sezoni, kada sunce sija ceo dan, samo pojačava lepotu ulica. Posebno je staro gradsko ostrvo Gamla Stan jedno od najboljih mesta u Stokholmu za uživanje u duginim bojama. Videćete redove zgrada u crvenoj, žutoj, narandžastoj i zelenoj boji, jedna pored druge na čudnom gradskom trgu.

Izamal, Meksiko

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noémie (@nonodl)

Toplina odiše zgradama i ulicama u regionu, od kojih su skoro sve obojene žutom bojom. Postoji nekoliko teorija o tome zašto je sve, od lokalnih škola do glavnog gradskog trga, obojeno u žuto. Neki veruju da je region oslikan pre nego što ga je posetio papa Jovan Pavle II 1993. Drugi smatraju da je ova boja u čast boga Sunca Maja. Postoje ljudi koji veruju da je žuta izabrana kao politički neutralna boja. I na kraju, neki misle da žuta pomaže u odvraćanju komaraca. U svakom slučaju, kada posetite Izamal, ne možete propustiti da vidite žutu.

Džodpur, Indija

Indija je, u celini, zemlja koja ne zazire od boja. Od hrane i odeće, do proslava, boja je veliki deo indijske kulture. Džodpur, Indija podiže ljubav prema boji na sledeći nivo. Pored boja koje su predstavljene na njegovim živahnim pijacama i na suknjama i ukrasima za glavu lokalnog stanovništva, zgrade ovog grada su ofarbane u plavo. Čak je zaradio i nadimak „Plavi grad“. Razlozi koji stoje iza svega plavog u ovoj oblasti su još uvek predmet rasprave. Dok neki kažu da je boja povezana sa indijskim sa bramanima, drugi misle da je to bila slučajna posledica pokušaja stanovnika da oteraju termite.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike