Manji broj turista posetio Resavsku pećinu

06.10.2020

19:00 >> 15:09

0

Ove godine bez ekskurizija i stranih turista

Manji broj turista posetio Resavsku pećinu
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Resavsku pećinu kod Despotovca, za koju speleolozi tvrde da je speleološki biser pod zemljom, ove godine je posetilo 40.000 turista, najviše u avgustu 19.000 turista, izjavila je Tanjugu, direktorka Javnog preduzeća “Resavska pećina” Ana Bogdanović.

Prošle godine bilo je 63.000 posetilaca, ali je zbog epidemije korona virusa pećina počela da radi umesto 1. aprila 8. maja, a izostali su i strani turisti i đačke ekskurzije.

-Najbrojniji su bili indivudualni posetioci, dok je poseta stranih turista i đačkih ekskurzija izostala i neće je biti ni u jesenjoj sezoni, rekla je, Bogdanović.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

Sadašnje stanje, poredići ga sa stanjem iz prošlih godina i sa prošlim vremenima, nije na zadovoljavajućem nivou. Bogdanović je dodala da su “s obzirom na manju posetu turista u ovom periodu i lepo vreme, počeli radovi na sređivanju objekata i okruženja kod Resavske pećine i na Hidrokompleksu Lisine”. Planirano je saniranje, farbanje drvenog mobilijara na vodopadu i uređenje pristupne staze, zaštita i unapređenje stanja na oba zaštićena područja.

Glavna turistička sezona se završava 31.oktobra a turisti posećuju i druge lepote ovog kraja Hidrokompleks Lisine, vodopad, srednjovekovni manastir “Manasija”, Rudnik ugljarstva Senjski rudnik i druge znamenitosti i lepote Gornje Resave.

Resavska pećina se nalazi na 20 kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina Glava, a prilikom prolaska kroz nju se posetioci kreću spiralnom betonskom stazom u jednom smeru.  Spada u zaštićeno područje prve kategorije i za turiste je otvorena 1972. godine. Ubraja se u red najstarijih pećina u našoj zemlji, jer je stara 80 miliona godina, a stariji nakit se procenjuje na oko 45 miliona godina. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetice je dostupno 800 matara. Temperatura u Resavskoj pećini je konstantna tokom cele godine i iznosi +7°C, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike