Šta kriju imena gradova u Srbiji?

08.12.2022

13:11

0

Autor: 24sedam

Evo kakve zanimljive priče i događaji stoje iza naziva

Šta kriju imena gradova u Srbiji?
Gradovi - Copyright Profimedia Pixabay Printscreen/Youtube/ light2tube

Za mnoga mesta nije precizno utvrđeno kako su dobila ime, međutim, mnoge legende se vezuju za neke gradove.

Printscreen/Youtube/ligtht2tube
 

Aranđelovac

Teritorija današnjeg grada Aranđelovca ranije je pripadao selu Vrbica, a s obzirom na to da je knez Miloš Obrenović često boravio i lečio s u Bukovičkoj banju, vladar je rešio da u Vrbici podigne crkvu u čast Svetom Arhanđelu Gavrilu, a jedan deo Vrbice i Bukovika odvoji i napravi varoš koja će se zvati po ovom svecu – Aranđelovac.

Printscreen/Youtube/ligtht2tube
 

Mladenovac

Iako ne postoje istorijski dokazi o ovome, prema legendi dva veka pre Kosovske bitke u ovaj deo današnje Srbije došao je mladić sa Kosova po imenu Mladen sa svoja dva brata i odlučio da se tu i nastani. Tako je grad po njegovom imenu dobio ime Mladenovac, dok je Vlaška dobila ime po Vlajku – jednom bratu, a Rajkovac po drugom bratu – Rajku.

Printscreen/Youtube/Leskovac odozgo
 

Leskovac

Blizu mesta gde se danas nalazi ovaj grad, prema legendi nalazilo se brdo, a ispod njega jezero. Kada se jezero osušilo ostala je samo leska – biljka čiji je plod lešnik. Tako je ovaj grad pre šest vekova dobio ime, ali je tokom vladavine Turaka nosi ime koje su mu oni dali – Hisar, što znači tvrđava.

RINA
 

Užice

Ne postoji mnogo istorijskih dokaza i zapisa koji bi osvetleli detalje iz istorije ovog grada, ali je jedno sigurno – ovaj grad svoje ime nosi već sedam vekova. U jednom dubrovačkom istorijskom dokumentu, nastalom 1329. godine, pominje se Vsice, a postoje brojne legende koje opisuju na koji način je ovaj grad dobio svoje ime.

Prema jednoj legendi – grad je dobio ime po ljudima koji su se protivili Turcima i koji su zbog toga bili ograđivani od ostalih, odnosno “vođeni u žice”. Međutim, grad nije postojao pod imenom Užice za vreme vladavine Osmanlija.

Druga legenda kaže da se u ovom gradu izrađivala mala užad – užice, pa je narod zbog toga tako i gradu dao ime. Treća legenda je zapravo anegdota prema kojoj su se Užičani oslobodili lopova, koji su u tom trenutku rekli: “Vala, braćo, nećemo ti nikad više u žice”.

Ipak se smatra da je četvrta legenda najrealnija i verovatno istinita. Prema njoj grad je nazvan po uski i dugim njivama koje su se nazivale “užicama”.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kragujevac

Kragujevac se prvi put u istoriji pominje u turskom popisnom defteru iz 1476, godine. Tada je nazivan “Kragujofča” i označavao je bivši trg na kom su se nalazile 32 kuće. Smatra se da je ovaj grad svoje ime dobio po kraguju – vrsti jastreba koja se u srednjem veku koristila za lov. Upravo je ova ptica danas deo grba grada Kragujevca.

24sedam/Goran Sivački
 

Novi Sad

Glavni grad Vojvodine – Novi Sad osnovan je još u 17. veku, tačnije 1694. godine. Prvobitno je nosio ime Racka varop (Ratzen Stadt, Ratzenstatt) i Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz). Svoje današnje ime nosi od 1748. godine. Novi Sad, Neoplanta, Neusatz, Ujvidek – u prevodu znači novi zasad, na bilo kom jeziku da je izgovoreno.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike