Zemlje sa najstrožim pravilima oblačenja koja turisti moraju da poštuju

05.12.2022

15:08

0

Autor: 24sedam

Mesta na kojima skromnost u odevanju važi za sve

Zemlje sa najstrožim pravilima oblačenja koja turisti moraju da poštuju
Zemlje sa najstrožim pravilima oblačenja - Copyright Profimedia

Postoji iznenađujuće veliki broj zemalja u svetu sa strogim kodeksom oblačenja, od destinacija koje morate posetiti, preko onih otvorenih za istraživanja, do onih prilično opasnih za turiste. Ove zemlje sa najstrožim pravilima oblačenja imaju različite propise kojih se i lokalno stanovništvo i turisti moraju pridržavati.

Maldivi

Ova 100% muslimanska zemlja ima strogi kodeks oblačenja koji je fokusiran na skromnost. Postoje određene plaže za kupaće kostime i drugu "otkrivajuću" odeću koja ne pripada javnim mestima u ovoj zemlji. Kodeks oblačenja je posebno strog u pogledu žena, kako domaćih tako i turista.

Profimedia
Maldivi

Vlada i muško stanovništvo smatraju da žene treba da ostanu uzdržane u javnosti ili da se suočavaju sa neželjenom pažnjom, pa čak i uznemiravanjem. Prema zapadnim standardima, šorts je norma u odmaralištima, ali bi se na Maldivima smatrao oskudnim. Čak bi trebalo da nosite haljinu preko kupaćeg kostima na plaži ili da unapred proverite da li određeno mesto dozvoljava nošenje samo kupaćeg kostima.

Grčka

Sunčana Grčka zabranjuje štikle na mnogim drevnim lokalitetima da bi sačuvala njihov integritet, uključujući Akropolj. Zabrana koja važi od 2009. štiti nacionalno blago od štete, što je prilično pravedno. Iako je možda primamljivo nositi štikle na ulicama živahnih gradova poput Atine, postoje mnogi gradovi sa kaldrmisanim, brdovitim ulicama zbog kojih bi nošenje potpetica bilo neprijatno i opasno.

Profimedia
Grčka

Nošenje udobnih cipela zaštitiće vas i od velikih kazni i omogućiti vam da vidite svaki skriveni kutak ove prelepe zemlje. Zadivljujuće stene i manastiri na Meteorima zahtevaju pokrivanje ramena i kolena, i gotovo ih je nemoguće obići u štiklama. Da biste izbegli neprijatne situacije i pokazali poštovanje, najbolje je da obujete patike.

Sudan

Sudan se zasniva na tumačenjima islamskog šerijatskog zakona, koji ugrađuje strogi kodeks oblačenja za žene. Omogućava zvaničnicima da hapse Sudanke zbog kršenja "javnog reda" zbog nepristojnog oblačenja. Oštra tumačenja verskog zakona takođe uključuju prekršaje "javnog reda", odnosno nošenja odeće koja otkriva, "zapadnjačkih" pantalona i plesanja sa muškarcima.

Profimedia
Sudan

Policija javnog reda godišnje uhapsi između 40.000 i 50.000 žena zbog kršenja pravila oblačenja. Sa druge strane, muškarci u Sudanu ne smeju da se šminkaju, a sedam muških manekena osuđeno je za nepristojnost 2010. uz novčane kazne.

Italija

Italija je gostoljubiva destinacija sa finim vinima, kuhinjom, modernom kulturom, nasleđem i ljubaznim ljudima. Takođe je dom nekih strogih pravila i smernica kojih se lokalno stanovništvo i turisti moraju pridržavati. Kodeks oblačenja koji se tiču nošenja japanki ili štikli primenjuje se na određene delove zemlje, kao što su ribarka sela Ćinkve Tere.

Profimedia
Italija

Obuća poput japanki i štikli često uzrokuju nazgode po vinogradima i brdima između ovih pet sela. Iako to nije kažnjivo po zakonu, zabrana se shvata ozbiljno sa novčanim kaznama zato što su uhvaćeni „na štiklama" u zabranjenom području. Zato je najbolje da ponesete par udobnih patika. Takođe morate pokriti ramena i kolena kada odajete poštovanje poznatim bogomoljama u zemlji.

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija je konzervativna zemlja u kojoj muškarci ne mogu da nose žensku odeću, a žene ne smeju da pokazuju golu kožu. Državni pravosudni sistem je zasnovan na vehabizmu, obliku islama koji zabranjuje „liberalno odevanje“ putem zakona zasnovanog na religiji. Takođe se navodi da se žene moraju pokrivati nikabom i dugom crnom abajom ili sličnom crnom odorom od glave do pete. Saudijska Arabija nije baš naklonjena turistima, tako bi čak i stranci koji pokažu previše gole kože bili krivično gonjeni.

Profimedia
Saudijska Arabija

Zakon izostavlja samo posete političarima i šefovima država, dok turistkinje moraju, u najmanju ruku, da nose dugi kaput i pokušaju da pokriju glavu. U Saudijskoj Arabiji je takođe zabranjeno unakrsno oblačenje, a 67 muškaraca je uhapšeno na zabavi u Rijadu 2009. jer su „kršili društvene norme” tako što su nosili žensku odeću i „ponašali se kao žene”.

Severna Koreja

Severna Koreja zabranjuje dugu kosu za muškarce i pantalone u ženskoj odeći. Uredba nalaže da muškarci ne smeju da nose kosu dužu od 7 cm, odnosno da izbegavaju šišanje te da se od njih očekuje da je uredno podšišaju na svakih 15 dana. Društvena inicijativa je podstakla muškarce da izaberu jednu od nekoliko zvanično i „društveno“ prihvatljivih frizura.

Profimedia
Severna Koreja

Donedavno, žensko stanovništvo u Severnoj Koreji suočavalo se sa kaznama i prinudnim radom zbog nošenja pantalona na ulicama. Navodno, vlasti su, poput modne policije, zaustavljale žene na ulici jer su nosile uske pantalone i imale ofarbanu kosu. Kako se navodi, bile su neprikladno odevene zbog čega su opisane kao "kapitalistički delikventi".

Prema pisanju zapadnih medija, svako ko prekrši pravila može da završi u pritvoru ili čak rizikuje da bude pretučen. Može im biti naređeno i da pišu pisma izvinjenja u kojima treba da obećaju da više neće ponavljati modne prestupe.

Uganda

Uganda je socijalno konzervativna zemlja sa zakonima koji zabranjuju „nepristojno oblačenje“.

Profimedia
Uganda

Nošenje bilo čega što otkriva iznad kolena u javnosti smatra se osnovom za hapšenje. Žensko stanovništvo mora da se oblači svaki dan kao da ide u hram, u duge suknje, pantalone ili haljinu.

Bilo da se nalazite u svetskoj prestonici mode, uživate na Maldivima ili ste na organizovanoj turneji po Severnoj Koreji, morate poštovati zakone i propise onako kako to čine lokalni stanovnici ili ćete se suočiti sa različitim kaznama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike