Ovaj hotel u Švedskoj sagrađen je od 10.000 tona kristalno čistog leda

13.10.2022

18:30

0

Autor: 24sedam

Noćenje u njemu je velika atrakcija

Ovaj hotel u Švedskoj sagrađen je od 10.000 tona kristalno čistog leda
Screenshot_339 - Copyright Printscreen/YouTube/pozitivan dan

Ice Hotel (ledeni hotel) nalazi se na 200 kilometara severno od arktičkog kruga u selu Jukasjarvi u Švedskoj, u blizini reke Torne. Jukasjarvi je stara laponska reč koja znači „mesto susreta“. Ovo ime ne čudi, s obzirom na to da se ovde vekovima nalazilo sajmište.

Printscreen/YouTube/pozitivan dan
 

Ledeni hotel nastao je slučajno, i od tada je postao jedna od najvećih atrakcija u Švedskoj. Tokom 1989. godine održana je izložba ledene umetnosti, koju su organizovali japanski umetnici. Stotine posetilaca bilo je zapanjeno galerijom koja se prostirala na površini od 60 kvadratnih metara. Neki od posetilaca su prespavali ovde, i na taj način je rođena priča o hotelu.

Printscreen/YouTube/pozitivan dan
 

Hotel je sagrađen od 10.000 tona kristalno čistog leda koji se vadi iz reke Torne, kao i 30.000 tona snega. Svakog proleća hotel se topi, tako da radovi na njegovoj ponovnoj izgradnji započinju svakog decembra. Zgrada obuhvata oko 60 hotelskih soba različitih oblika i namene.

Sobe su podeljene hodnicima od ledenih stubova, a u svakoj prostoriji nalaze se ledeni blokovi prekriveni kožom od irvasa, kao i ledeni lusteri i televizori od leda. Hotel je ispunjen umetničkim delima, brojnim ledenim skulpturama koje su vajali najpoznatiji svetski skulptori.

Printscreen/YouTube/pozitivan dan
 

Ovde se nalaze i bioskop, ledeni bar, kao i prostor za održavanje venčanja. Unutrašnja temperatura obično je između minus četiri i minus devet stepeni celzijusa. Temperatura, inače, zavisi od broja gostiju. Njima se u ledenom baru služi votka u čašama od leda iz reke Torne.

Printscreen/YouTube/pozitivan dan
 

U ponudi hotela su dvokrevetne i trokrevetne sobe, kao i brvnare za tri do pet osoba. Hotel je otvoren sve dok ne dođe do njegovog topljenja. Ice hotel je veoma popularna destinacija, a broj posetilaca se svake godine povećava. Ljubitelji zimskih čarolija će ovde zaista uživati. Hotel je sjajno mesto za nezaboravan provod i uživanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike