5 najlepših atrakcija Skandinavije

13.05.2022

11:11

0

Nesvakidašnji region bujnih zemalja, vodenih puteva koji oduzimaju dah, planinskih vrhova i živopisnih gradova koji krase obale

5 najlepših atrakcija  Skandinavije
profimedia-0081953182 - Copyright Profimedia

Region nudi neke od najživopisnijih pejzaža poznatih čoveku. Sa ogromnim vodopadima, neometanim ekosistemima, prostranim šumama, ogromnim arhipelagima i krševitim liticama, u „Zemlji Vikinga“ ima mnogo toga za otkriti. 

Profimedia
 

Norveška Geiranger fjord

Nalazi u regionu Sunmore bio je na listi UNESCO-ve svetske baštine, ali je taj status sada ugrožen jer postoje planovi za postavljanje dalekovoda preko fjorda. Spustite se kajakom niz fjord i otkrijte dva gromoglasna vodopada, Brudesl Velo za mladence i De siv sostrene sedam sestara. Kanal je dugačak oko deset milja, širok 1600 stopa, dubok 1200 metara i okružen je vrhovima do 6000 metara visokim sa obe strane. Drugim rečima, njegova ekspanzivnost je zapanjujuća i ostavlja mnoge posetioce u čudu.
 

Profimedia
 

Pećina glečera Vatnajokul Island

Glečer Vatnajokul, poznat i kao glečer Vatna, jedan je od proizvoda prirode koji oduzima dah, ali su pećine koje su se formirale ispod glečera još lepše. Smešten u jugoistočnom delu ostrva, glečer pokriva više od 8 posto zemlje.Vatnajokul je najveća ledena kapa u Evropi sa površinom od 8.100 kvadratnih kilometara i prvi put je nastala od vulkanske erupcije koja se dogodila u novembru 1996.godine. Erupcija je otopila milijarde galona leda i formirala unutrašnjost pećine nalik dragulju koja ostavlja avanturiste začuđene.
 

Profimedia
 

Severno svetlo, Norveška

Uobičajeno poznata kao Severna svetlost, Aurora Borealis se može videti najbliže Zemljinim magnetnim polovima. Aurore koje se vide unutar auroralnog ovala mogu biti direktno iznad glave, ali dalje, one osvetljavaju horizont u pravcu pola kao zelenkasti sjaj ili ponekad bledo crven. Posetite grad Tromso na severu Norveške za najbolji pogled na Auroru Borealis, nakon što su dugi letnji dani prestali. Mnoštvo boja će osvetliti nebo kao nestvarno iskustvo iz bajke.

 

Profimedia
 

Jezero Siljan, Švedska

Smešten u centru zemlje, Siljan je šesto po veličini jezero u Švedskoj i jedno od najlepših mesta u Skandinaviji. Pokriva prostranih 137 kvadratnih metara. Deo sjaja Siljana je i to što je nastao pre više od 377 miliona godina najvećim meteorskim udarom u Evropi. Meteor se srušio kroz Zemljinu atmosferu i udario snagom od 500 miliona atomskih bombi, eliminišući sav život i stvorivši krater u obliku prstena od 75 km. Ovaj krater je kasnije postao jezero i danas je jedna od najlepših znamenitosti u Švedskoj. Mnogi Šveđani se čak odlučuju za odmor na jezeru Siljan jer okolina ima bujne zelene šume, neobična sela, niz aktivnosti na otvorenom i bogatu tradiciju umetnosti i zanata.
 

Profimedia
 

Mons Klint, Danska

Oblast koja okružuje Mons Klint je dom gustih šuma, prozračnih pašnjaka, čistih jezera i strmih neravnih brda. Stene i obližnji park zaštićeni su kao rezervat prirode. Kreda koja formira litice je napravljena od ostataka školjki miliona mikroskopskih stvorenja koja su živela u moru pre više od 70 miliona godina. Kada su glečeri počeli da se pomeraju na zapad, pritisci su se zbili i gurnuli naviše, formirajući niz brda i nabora. Onda kada se led otopio na kraju poslednjeg ledenog doba, pre oko 11.000 godina, izronile su litice.


BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike