"Ružno pače Italije": Grad u srcu Toskane na nepravdu odgovara humorom

12.05.2022

09:11

0

Zbog lošeg glasa mnogi turisti samo protutnje ulicama

"Ružno pače Italije": Grad u srcu Toskane na nepravdu odgovara humorom
Livorno - Copyright Profimedia

Na svega dvadesetak kilometara od Pise smešten je gradić Livorno, poznatiji kao "Ružno pače Italije".

Ovaj grad odlikuje - bučnost, živost, neraskidivost od mora, kako gastronomski, tako i kulturološki. Očekivalo bi se da upravo ovo privlači turiste, kao i geografski položaj grada, međutim istina je potpuno drugačija.

Broj poseta jednak je tek desetini onih koji dolaze u Firencu, a oni koji se i nađu u gradu, verovatno su u polazu, čekaju trajekt za Korziku ili Sardiniju.

Svoj ne tako lep nadimak duguje  lošim stranama industrijskog razvoja, rafinerijama nafte, kao i tome što su okolni gradovi "lepši". 

Zbog lošeg glasa mnogi turisti samo protutnje ulicama ni ne primećujući da se radi o gradu kulture s lepom obalom u kojem su Mediči, kada su osnovali grad početkom 16. veka, omogućili pridošlicama slobodu delovanja i kreativnih umetničkih poslova.

Zlatno doba završilo se zračnim napadima u Drugom svetskom ratu, kada je Livorno bio jedan od najjače bombardovanih talijanskih gradova. Izgledu grada nije pomogla ni racionalistička arhitektura zbog koje je neuglednim zgradama dodatno narušen izgled.

Uzvraćaju humorom

Različitost naroda, koja preovladava u ovom gradu, rezultiralo je time da Livorno nije razvio tipično, srednjovekovno poštovanje prema autoritetu koje drugi Toskanci jesu. Već se brane humorom.

Mario Kardinali, osnivač i glavni urednik lokalnog satiričnog časopisa napominje kako je Livorno stvorila i naselila Firenca služeći se izrazito liberalnim zakonima nazvanima Livornine, koji su dopuštali stranim trgovcima, ali i prognanicima te zločincima, izuzev ubica, da se nastane u gradu kako bi se podstakao njegov rast.

- Livorno je vrlo netoskanski u nedostatku poštovanja prema političkom autoritetu i crkvi, što izražava kroz humor - rekao je Kardinali navodeći kao jedan od razloga mešavinu kultura, koja je uključivala Jevreje, Grke i Holanđane.

- Jedno od nasledstva multikulturalne istorije grada, koje drugi toskanski gradovi nemaju je i duboka tolerancija prema različitim religijama i kulturama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike