Oči u oči sa slonovima, lavovima i hiljadama flamingosa! Divljina koja ostavlja bez daha

18.04.2022

18:30

0

Autor: 24sedam

U ovoj zemlji možete uživati u nacionalnim parkovima i nesvakidašnjim gejzirima

Oči u oči sa slonovima, lavovima i hiljadama flamingosa! Divljina koja ostavlja bez daha
profimedia-0199344362 (1) - Copyright Profimedia

Kenija - sinonim za reč "safari". Malo drugih mesta na planeti izazivaju takav duh avanture i romantike. Raznolikost stvari koje treba uraditi u Keniji zadivljuje sve koji je posete, a posmatranje divljih životinja u zemlji je na vrhu liste. Predstavljamo vam 5 nacionalnik parkova koji se ne propuštaju ako se nađete u Keniji.

Profimedia
 

Nacionalni rezervat Masai Mara

Jedan od najveličanstvenijih rezervata divljači u Africi. Graniči se sa Tanzanijom, Mara je severni produžetak Serengetija i čini koridor za divlje životinje između dve zemlje. Ime je dobio po statuastim Masai ljudima sa crvenim ogrtačima koji žive u parku i ovde pasu svoje životinje, kao što su to činili vekovima. Na njihovom jeziku, Mara znači „šaran“, što je možda referenca na igru svetlosti i senki sa drveća bagrema i neba prekrivenog oblacima na ogromnim travnjacima. 

Park je poznat po Velikoj seobi, kada hiljade gnuova, zebri i Tomsonovih gazela putuju u Serengeti i iz njega, od jula do oktobra.

U reci Mara vrebaju gomile nilskih konja i krokodila. Park je takođe poznat po tome što pruža odlične prizore predatora, zahvaljujući relativno velikoj populaciji lavova, geparda i leoparda - posebno u sušnim mesecima od decembra do februara.

Profimedia
 

Nacionalni rezervat Amboseli

Okružen planinom Kilimandžaro, najvišim vrhom Afrike, Nacionalni rezervat Amboseli jedan je od najpopularnijih turističkih parkova u Keniji. Ime „Amboseli“ potiče od reči Masai koja znači „slana prašina“, što je prikladan opis za isušene uslove parka. Rezervat je jedno od najboljih mesta u Africi za gledanje velikih krda slonova izbliza.

Ostale divlje životinje koje se obično primećuju u parku uključuju velike mačke, kao što su lav i gepard, kao i žirafe, impale, elande, vodene ptice, gazele i više od 600 vrsta ptica.Ljubitelji prirode mogu ovde da istraže pet različitih staništa, od isušenog korita jezera Amboseli, močvara sa izvorima sumpora, savane i šuma. Potražite lokalne Masaje koji žive u oblasti oko parka.

Profimedia
 

Nacionalni park Tsavo

Najveći park u Keniji, Tsavo, podeljen je na dva dela: Tsavo Vest i Tsavo East. Ovi parkovi zajedno čine četiri procenta ukupne površine zemlje i obuhvataju reke, vodopade, savane, vulkanska brda, masivnu visoravan od lave i impresivnu raznolikost divljih životinja.

Na pola puta između Najrobija i Mombase, Tsavo East je poznat po fotografijama vrednim viđenjima velikih krda slonova kako se valjaju i kupaju u crvenoj prašini. Reka Galana sa palmama vijuga kroz park, pružajući odličan pogled na igru i bujnu kontrapunkt sušnim ravnicama. Ostale znamenitosti ovde uključuju visoravan Jata, najduži tok lave na svetu: Mudanda Rock i vodopadi Lugard, koji se izlivaju u brzake i bazene pune krokodila.

Profimedia
 

Samburu, Buffalo Springs, and Shaba National Reserves

Na obalama reke Evaso Njiro sa palmama, rezervati Samburu, Bufalo Springs i Šaba nalaze se u sušnom regionu na udaljenom severu Kenije. Nacionalni rezervat Šaba je jedno od dve oblasti u kojima su Džordž i Džoj Adamson odgajali lavicu Elzu, koja je postala poznata u filmu Rođen slobodan. Životinjski svet u sva tri rezervata zavisi od voda reke da bi preživeli, a mnoge vrste su posebno prilagođene suvim uslovima.

Ovo uključuje Grevijeve zebre; somalijski nojevi i gerenuke, dugovrate antilope koje stoje na dve zadnje noge da bi dostigle sveže izdanke na gornjim granama drveća. Glavna atrakcija Nacionalnog rezervata Samburu su raspevački bunari Sarara, lokalne pojilice gde Samburu ratnici pevaju tradicionalne pesme dok vuku vodu za piće za svoju stoku. Takođe biste mogli biti nagrađeni uočavanjem velikih mačaka i divljih pasa.

Profimedia
 

Nacionalni park jezero Nakuru

Nacionalni park Lake Nakuru, u centralnoj Keniji, poznat je po ogromnim jatima ružičastih flamingosa. Ptice  vrve na samom jezeru Nakuru, jednom od  jezera u dolini Rift koje pokriva skoro trećinu površine parka. Park je osnovan 1961. godine i ovde je zabeleženo više od 450 vrsta ptica, kao i bogata raznovrsnost drugih divljih životinja.

Lavovi, leopardi, bradavičaste svinje, vodene svinje, pitoni i beli nosorozi su samo neke od životinja koje možete videti, a pejzaži se kreću od prostranih travnjaka koji se graniče sa jezerom do stenovitih litica i šuma. Park takođe štiti najveću šumu euphorbia candelabrum u Africi. 

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike