Ovo je najmanji manastir na Fruškoj gori

04.04.2022

15:30

0

Smešten na maloj zaravni, na istočnom delu planine, između izvorišnih krakova Jelenca, na Lipovom potoku

Ovo je najmanji manastir na Fruškoj gori
Staro Hopovo 2 - Copyright Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija

Manastir Staro Hopovo udaljen 45 minuta vožnje od Beograda, oko 6 kilometara od Iriga i oko 2 kilometra istočno od poznatijeg manastira Novo Hopovo. Jedan od najmanjih i najizolovanijih manastira na Fruškoj gori, smešten je na maloj zaravni, na istočnom delu planine, između izvorišnih krakova Jelenca, na Lipovom potoku. Osnivač manastira, poznatog i pod nazivom Stari manastir, je Đorđe Branković, a njegov nastanak se vezuje za kraj 15. i početak 16. veka.

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

 Istorija manastira

Podignut je između 1496. i 1520. godine, od strane despota Đorda Brankovića (Maksima). I dan danas nije u potpunosti utvrđena tačna godina nastanka manastira. U turskim spisima se pominje prvi put sredinom 16. veka, dok ga srpski spisi pominju nešto pre.

U originalnom izdanju, izgrađena je crkva posvećena svetom Nikoli, za koju se veruje da je izgradio upravo despot Đorđe Branković, od koje nije ostalo ništa. Bila je sagrađena od drveta i lako je stradala od zemljotresa 1751. godine. Već naredne godine, umesto nje je nikla nova crkva posvećena svetom Pantelejmonu, koja postoji i dan danas.

 

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

Hram, koji imamo danas, je malih razmera i zidan je od tesanog kamena i opeke. Kube zbog svoje veličine i oblika dominira nad celom zgradom i počiva na lucima, a ovi na pilastrima. Zvonik na manastiru ne postoji, niti je ikada postojao. U jednobrdnoj crkvi sa kupolom se nalazi bogato rezbareni ikonostas, koji je slikao iriški moler Jefrem Isajlović u periodu od 1793-1800. godine.

Za vreme Drugog svetskog rata crkva manastira je delimično oštećena, konak razrušen, a ikonostas delimično izgoreo. U poslednje dve decenije manastir Staro Hopovo je obnavljan, tako da je dobio noviji i svežiji izgled.

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

Kako doći do manastira i šta posetiti u okolini?

Manastir Staro Hopovo ili Stari manastir je udaljen oko 6 kilometara od Iriga i 2 kilometra istočno od manastira Novo Hopovo. Izolovan je i okružen šumom, ali to ne znači da je do njega nemoguće doći. Postoji put koji vodi ka njemu. Od samog manastira kreće nekoliko obeleženih pešačkih staza, koje vode kroz prelepe delove Fruške gore i okolnu šumu. Ukoliko se odlučite za šetnju i uživanje u prirodi, budite pažljivi, jer su staze uglavnom obrasle travom, zbog manjeg broja prolaznika.

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

Ako nastavite putićem pored manastira, stići ćete pravo do potoka Jelenac, izvora Staro Hopovo nad kojim je podignuta mala kapela i Sumpornog izvora. Voda sa ovog izvora je lekovita, mada još uvek nije ispitana, posetioci je rado koriste za piće. Istočno od Starog Hopova nalaze se manastiri Grgeteg i Mala Remeta, a zapadno manastir Novo Hopovo. Manastir pripada Nacionalnom parku Fruška gora.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike