Netaknuta priroda: Tara, idealno mesto za odmor

08.03.2022

14:02

0

Dosta vam je Kopaonika i Zlatibora, Nacionalni park Tara je pravo mesto koje nudi aktivan i sadržajan odmor

Netaknuta priroda: Tara, idealno mesto za odmor
tara-mountain-g3fce519de_1920 - Copyright Pixabay

Nacionalni park Tara  pripada najlepšim srpskim destinacijama za opuštanje. Četinarske šume su zaštitni znak ove planine, a bogatstvo prirodnih resursa pružiće vam pravu dragocenost prilikom boravka.

RINA
 

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije, duga je 50 km, široka 22 km i ima prosečnu nadmorsku visinu od 1200 metara.

RINA
 

Ukoliko ste se odlučili da vikend provedete na Tari, sigurno se nećete pokajati. Mi vam u  nastavku  predlažemo aktivnosti koje će učiniti da vas odmor bude zanimljiv i dinamičan.

RINA
 

Šta videti u nacionalnom parku Tara

Pešačka tura kojom ćete obići najlepše vidikovce Tare, najatraktivnije lokacije sa kojih ovo područje možete doživeti na poseban način. Postoji pet vidikovca pristupačnih i bezbednih za posetioce: Banjska stena, Bilješka stena, Crnjeskovom, Sjenič i Osluša.Banjsku stena izaziva sve veći interes turista, sa nje se pruža pogled na neverovatan kanjon Drine. Do vidikovca možete doći pešačkom stazom koja je duga 7 km.

RINA
 

Drugi, ništa manje značajan vidikovac je Crnjeskovo, do koga stižete pešačskom stazom dužine 6 km. Na Tari je označeno 290 planinarskih staza, tako da možete da budete sigurni da će zadovoljiti sve vaše želje, od onih lakih, srednjih do zahtevnih i težih.

Pixabay
 

Vožnja kajaka na Drini

Ukoliko želite da budete aktivni tokom vrelih letnjih dana, vožnja kajaka smaragdno zelenom Drinom pružiće vam adrenalinskim doživljaj koji će te dugo pamtiti. Ture su rekreativnog karaktera i izvode se u stabilnim kajacima. Nije vam potrebno prethodno iskustvo jer će vas pratiti iskusni instruktori. Dužina ture je 15 km, a vreme trajanja je 3 sata sa pauzama.

Krstarenje imresivnim kanjonom Drine

Krtarenje će vam pružiti šansu da se uverite žašto je baš ovaj kanjon jedan od najlepših u Evropi. Na njegovim rubovima prostire se gusta i žbunasta vegatacija, koja je stalno stanište mrkog medveda i divokoze. Prilikom krstarenja sigurno ćete prepoznati Kućicu na steni, koja je jedan od glavnih simbola Drine i Bajne Bašte. Ukrcavanje na brod je u ranim jutarnjim časovima.

RINA
 

Plivajte na jezeru Perućic i Zaovine

Zaovinsko jezero važi za jedno od najlepših planinskih jezera u Srbiji. Kristalno čista voda i planinski ambijent pružiće vam odmor za pamćenje. Zaovine su prepoznatljive i kao mesto na kojem je otkivena Pančićeva omorika. Perućačko jezero je veštačko jezero pogodno za ribolov i plivanje. Prostor za kupanje je uređen, a poseduje i bazene za decu. Ukoliko želite da se zabavite na raspolaganju su vam pedaline, čamci i kajak.

RINA
 

Posmatrajte medvede

Nacionalni park Tara pružiće vam neuobičajno iskustvo da vidite mrkog medveda. Ture posmatranja medveda iz osmatračnice organizuju se za maksimalno 3 osobe, uz podršku rendžera parka. Kad stručnjaci procene da u prirodi nema dovoljno hrane organizuju hranilišta, ukupno ih je četiri, dok su samo dva dostupna za turiste.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike