Pet impresivnih dvoraca koje morate posetiti bar jednom u životu

17.02.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Mistični, zastrašujući, romantični, lepi, uzbudljivi, tajanstveni...

Pet impresivnih dvoraca koje morate posetiti bar jednom u životu
profimedia-0179963586 - Copyright Profimedia

Srednjovjekovni dvorci su oduvek predstavljali nešto više od klasičnih spomenika. Jedni su smešteni na vrhu planine, drugi naizgled plutaju iznad jezera ili mora, a neki su gotovo skriveni već godinama kao da su utonuli u zimski san.

Mistični, zastrašujući, romantični, lepi, uzbudljivi, tajanstveni… Ovo su po mnogima najlepši dvorci sveta!

DVORAC NEUSCHWANSTEIN

Profimedia
 

Smešten na vrhu stenovite izbočine u jugozapadnoj Bavarskoj, predivni Neuschwanstein doslovno izgleda kao iz bajke. Mnogi će se složiti da smo upravo ovako zamišljali dvorce u detinjstvu, stoga i ne čudi činjenica da je ovo arhitektonsko čudo poslužilo kao inspiracija za dvorac iz Diznijeve "Uspavane lepotice". Danas je Neuschwanstein najposećeniji dvorac u Nemačkoj i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svetu. Svake godine preko njegovih vrata pređe oko milion i po turista, a uvršten je i na UNESCO- vu listu Svetske baštine.

Profimedia
 

Gradnju veličanstvenog dvorca finansirao je kralj Ludvig II. u čast obožavanog umetnika Ričarda Vagnera. Ludvig je nasledio krunu sa samo 18 godina, a nakon što je njegov otac umro, mladi kralj je odlučio da ostvari svoje dečačke snove te izgraditi najlepši dvorac na svetu. Bio je toliko opsednut stvaranjem savršene građevine koju će svet pamtiti pa se odlučio na slikoviti ambijent bavarskih Alpa i u stilu viteških dvoraca izgradio impresivni Neuschwanstein na strmim stenama. Dvorac koji je trebao biti nova kraljeva rezidencija na nažalost nije doživeo tu svrhu zbog iznenadne smrti mladog Ludviga, koja nikada nije do kraja razjašnjena, piše putnikofer.hr.

MONT SAINT MICHEL

Profimedia
 

Plima i oseka fascinantan su fenomen sam po sebi, ali kada je reč o Mont-Saint-Michelu, ili u prevodu Planini sv. Mihovila, poprimaju još fascinantnije značenje. Mont-Saint-Michel je bajkoviti dvorac sagrađen oko manastira svetog Mihovila u Normandiji. Sastoji se od dve etaže: prva je granitna stena visoka 80 metara i stara 20 miliona godina s promerom manjim od jednog kilometra, a druga etaža je očaravajuća simbioza sela i utvrđenja sa srednjovekovnom crkvom.

Zbog velikih poplava i jake plime, Mont-Saint-Michel se pretvara u ostrvo potpuno okruženo morem, a to se događa otprilike 50 dana u godini. 1979. Mont-Saint-Michel je upisan na popis mesta svetske baštine u Evropi zbog svog kulturnog, istorijskog, arhitektonskog značaja, ali i prirodne lepote.

ELTZ

Profimedia
 

Razvoj srednjovjekovnih dvoraca kojima se danas toliko divimo zbog njihove lepote započeo je u 9. i 10. veku. Nekadašnje male gospodske kuće postale su dvorci, danas mesta bogate kulturne baštine i spomenici najviše kategorije. Ali, glavno razdoblje gradnje dvorca bilo je od 11. do 13. veka, a u tom periodu prvi put se spominje i nemački Eltz, jedan od najlepših i najpoznatijih evropskih dvoraca.

Nalazi se u vlasništvu potomaka iste porodice kao i u 12. veku i nikada nije bio osvojen od strane neprijatelja. Ovaj srednjovjekovni dvorac preživeo je sve udarce tokom najžešćih istorijskih razdoblja. Njegova jedinstvena pojava i činjenica da se nalazi na brežuljku iznad reke Moselle između Koblenza i Triera oduševljava brojne turiste i izaziva osećaj strahopoštovanja.

CASTILLO DE COLOMARES

 

Castillo de Colomares je spomenik u obliku dvorca i ujedno najzanimljivija turistička atrakcija u andaluzijskom gradu Benalmadena. Posvećen je životu i pustolovinama Kristofora Kolumba i izgrađen je između 1987. i 1994. godine. Zanimljivo je da je ovo najveći spomenik istraživaču koji se prostire na čak 1500 metara kvadratnih, a u unutrašnjosti se nalazi najmanja crkva na svetu površine svega 1,96 metara kvadratnih, koja je uvrštena u Ginisov knjigu rekorda. Postoje i delovi spomenika u obliku sva tri broda kojima je Kolumbo plovio preko Atlantika.

Castillo de Colomares sadrži od svega pomalo, pun je različitosti i neobične lepote, baš kakav je bio srednji vek neposredno pre velikih Kolumbovih otkrića.

VADUZ

 

Gledate u dvorac iz 12. veka u kojem sa svojom porodicom i danas živi pravi pravcati princ. Hans-Adam II vladajući je princ na čelu države Lihtenštajn i predstavlja zemlju na međunarodnom planu i ima najveću moć i vlast nad državom. Ovo je jedina preostala monarhija u Evropi koja praktikuje agnatsku primogenituru, što znači da samo prvorođeni muškarci mogu naslediti presto.

Lihtenštajn je mala državica u srednjoj Evropi smeštena u dolini reke Rajne, okružena susednim državama Švajcarskom i Austrijom. Proteže se na samo 160 kilometara kvadratnih što je čini šestom najmanjom državom na svetu. Iako je minijaturna, ovo je i jedna od najbogatijih država!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike