U čast Ruskinja mašinovođa - nova barbika u uniformi podzemne železnice

11.01.2021

10:53 >> 12:26

0

Možete biti ono što želite - piše na svakoj kutiji popularne igračke

U čast Ruskinja mašinovođa - nova barbika u uniformi podzemne železnice
Copyright Profimedia

Posle pune dve decenije u moskovski metro vratile su se žene na mesto mašinovođe. U njihovu čast stigla je i limitirana serija barbi lutkica u službenoj uniformi podzemne železnice.

Još 2000. godine, odlukom Ministarstva rada i socijalne zaštite Rusije doneta je odluka prema kojoj je taj posao proglašen previše opasnim za lepši pol. Ona je sada ukinuta, a pre nekoliko dana žene mašinovođe ponovo su počele da rade na liniji “Filovska”. Pres-služba je s ponosom objavila da su te dame poslužile kao inspiracija za posebne barbike.

Pročitajte još

– Posle dužeg vremena, žene ponovo voze metro. Zato je i najpoznatija lutka na svetu rešila da postane mašinovođa u metrou u Moskvi – saopštili su.

A kao dodatna motivacija, na svakoj kutiji igračke stoji slogan – Možete biti ono što želite. I to je svojevrsna poruka devojčicama da nema ograničenja kada biraju svoje buduće zanimanje ili hobi.

Profimedia

Za sada je proizvedena ograničena serija lutkica, a kako najavljuju serija će biti proširena i lutkicama u uniformama drugih profesija. Ove lutke neće biti u prodaji, već će biti poklonjene putnicima, dok će neke biti ostavljene za stalnu izložbu metroa koju planiraju da organizuju na nekoj od stanica.

Pročitajte još

Inače, iz službe za medije ovog metroa su se pohvalili da su na drugom mestu po broju zaposlenih žena u metrou, kao i po broju prevezenih putnika, odmah iza onog u Tokiju.

Zanimljivo je i to da je metro u Moskvi, koji je izgrađen tridesetih godina prošlog veka, i svojevrsna turistička atrakcija jer ima najlepše stanice na svetu.

U čast žena mašinovođa, osim lutkica, čak su i karte za prevoz “trojka” štampane sa likom barbike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike