Želite tetovažu, ali vas brine koliko dugo će ostati lepa i sjajna

08.07.2021

09:50 >> 13:09

0

Zato im je neophodna posebna nega

Želite tetovažu, ali vas brine koliko dugo će ostati lepa i sjajna
Copyright Profimedia

Tetovaže traju zauvek, barem je to osnovna ideja kada se odlučite za njih, ali istina je da one nakon izvesnog vremena obično blede. Boje nestaju, a fine linije i slova postaju mutni.

Brzina kojom tetovaža bledi zavisi od nekoliko faktora – kvalitet mastila, zdravlje kože, trenje i izlaganje suncu, ali na sreću možete usporiti proces izbleđivanja i učiniti da vaše tetovaže ostanu duže sveže.

Kako da se brinete o tetovažama?

pročitajte još

Svedite izlaganje tetovaže suncu na minimum

Zaštita od sunca smanjuje rizik od raka kože, ali i sprečava da vaše tetovaže brzo blede. Sunce najviše doprinosi uništavanju tetovaža, ono ubrzava razgradnju tetovaže, bez obzira da li je u boji, crna ili crna i siva.

Pexels

Da bi vaša tetovaža izgledala novije, koristite kremu za sunčanje koja ima barem faktor 30 i više. Ako svoje tetovaže možete pokriti kada je sunčano, to je najidealnije. U suprotnom, često vlažite kremom za sunčanje.

Hidrirajte kožu

Što je koža hidriranija, tetovaže će izgledati živahnije i zdravije. Tatu majstori tvrde da je kakao puter visoko efikasan u sprečavanju starenja tetovaža, jer je bogat zdravim masnim kiselinama, kao i vitaminima E i K. To su komponente koje pomažu u suzbijanju ili bar odlaganju pojave starenja kože. Svakako, vi možete odabrati bilo koju hidratantnu kremu, koju već volite za svoj tip kože.

Pixabay

Takođe, postoje posebni proizvodi za negu tetovaža poput krema za tetovaže
napravljene od vitamina C i E, šipkovog ulja, arganovog ulja, kakao putera i aloe. Da li ćete kupiti komercijalne proizvode napravljene specijalno za tetovaže, zavisi od vas, ali princip je da koža uvek bude vlažna.

Posebnu pažnju posvetite tetovažama koje su na izloženijim mestima na telu

pročitajte još

Neka mesta na telu podložnija su “habanju” tetovaže od drugih, pa s obzirom na to da prekomerno izlaganje može uticati na dugovečnost tetovaže, ovim oblastima treba posvetiti dodatnu pažnju. Ramena su najbolji primer i tada se preporučuje nanošenje dodatne zaštite od sunca. Tetovaže na šakama i prstima su još jedno područje na kom one blede brže nego obično.

Profimedia

Ruke koristimo stalno jer uvek nešto radimo, pa je u ovom slučaju specijalna krema za negu tetovaže dobra investicija.

Budite u kontaktu sa svojim tatu majstorom

Ako izbegavate izlaganje suncu i održavate kožu hidriranom, vaša tetovaža će
podneti test vremena ili će bar bledeti sporije nego što bi inače, ali vek tetovaže
počiva na dizajnu. Mastilo za tetovaže je jako napredovalo, a veštine umetnika zaista pomažu tetovažama da ostanu živopisne i lepe dugi niz godina. Pre nego što se odlučite na tetoviranje, porazgovarajte sa svojim tatu majstorom o dugotrajnosti vašeg dizajna, ali i mestu na kom želite da vaša tetovaža bude nacrtana.

Pexels

Kada je vreme da vaša tetovaža ide na popravku?

Ukoliko su boje vaše tetovaže izgubile živost, deluje vam dosadno ili joj nedostaje boja koja je prvobitno tetovirana, vreme je za popravljanje. Takođe, ako su se crne linije znatno raširile i izgledaju mutno, gubeći svoj oštar izgled, tetovažu možete popraviti da bi linije vratile svoju prvobitnu oštrinu.

Zato budite u kontaktu sa svojim tatu umetnikom. Svaki profesionalac će vas rado posavetovati na temu brige o svom delu jer vaša tetovaža je pokretna reklama za njihov rad, a vama je važno da izgledate uredno i lepo.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike