Pranje lica ujutro: Dermatolog savetuje kada je korisno, a kada potpuno može da vam upropasti ten

01.06.2024

12:03

0

Autor: V. I.

Kako umivanje kao deo jutarnje rutine utiče na vašu kožu

Pranje lica ujutro: Dermatolog savetuje kada je korisno, a kada potpuno može da vam upropasti ten
Copyright Freepik

Osnove nege kože nas uče da nikada ne prođemo dan bez umivanja, što je potvrdila i Adijana Lima. Čišćenje lica se smatra najosnovnijim korakom u dobro zaokruženoj rutini nege kože i neophodnim za stvaranje čistog početka.

Iako većina nas ne bi pomislila da ide u krevet bez pranja lica, postoji dugotrajna debata o tome da li je potrebno prati lice ujutru. Viralni TikTok video snimci ponovo pokreću ovu diskusiju. Dok neki dermatolozi kažu da je preskakanje umivanja lica ujutru dobro za određene tipove kože, drugi tvrde da to nikada ne treba izostaviti, što može dovesti do dileme: "Da li treba da perem lice ujutru?"

Ako se još uvek pitate da li bi trebalo da perete lice ujutru, evo odgovora koji će vam pomoći da donesete odluku.

Freepik
 

Da li treba prati lice ujutro

Činjenica je da vaša koža verovatno neće biti ugrožena ako ne perete lice svakog jutra. Dr Artur Mijan s Univerziteta u Mičigenu objašnjava da li treba da perete lice ujutru zavisi od:

  • vašeg tipa kože
  • proizvoda za negu koje koristite
  • doba godine

"Tokom leta, zbog veće vlage u vazduhu,vipe se znojimo i koža je masnija, pa može biti korisno prati lice svakog jutra. Zimi, koža je suva, pa preskakanje jutarnjeg pranja može pomoći u održavanju nivoa hidratacije," kaže ona.

Ako perete lice pre spavanja, neki stručnjaci za negu kože kažu da je u redu preskočiti jutarnje pranje. "Neki ljudi smatraju da jutarnje pranje previše isušuje lice, posebno ako koriste proizvode kao što su retinol, kiseline za piling ili benzoil peroksid," kaže dr Mijam. "Umesto toga, odlučuju se samo za pranje vodom ujutru. Sve dok redovno perete jastučnice kako biste izbegli prenošenje bakterija i proizvoda za kosu na lice, mislim da je u redu preskočiti jutarnje pranje lica." Osim toga, dok spavamo, koža nije izložena zagađivačima.

Ako je vaša koža masna i proizvodi mnogo sebuma noću, ili ako vaši proizvodi za noćnu negu ostavljaju taloge, dr. Mian preporučuje da perete lice ujutru kako biste uklonili višak masnoće i ostatke proizvoda.

Freepik
 

Uloga vašeg tipa kože u pranje lica

Tip kože igra ključnu ulogu u odluci da li treba prati lice ujutru. Dr Mijan kaže da osobe sa suvom kožom i oni koji koriste agresivne sastojke za negu možda više vole da preskoče jutarnje pranje, posebno zimi, kako bi očuvali hidrataciju.

Isto važi i za osobe sa osetljivom kožom i zapaljenskim stanjima kao što su ekcem ili rozacea jer može isušiti kožu ili ukloniti previše prirodnih ulja."

Za osobe sa kombinovanom kožom, dr Mijan preporučuje korišćenje nežnog sredstva za čišćenje kada osećate potrebu da perete lice ujutru, a samo vode u danima kada to nije potrebno.

Za masne tipove kože, pranje lica ujutru i uveče je neophodno. "Važno je ukloniti ulja sa kože pre nanošenja seruma sa vitaminom C, hidratantne kreme i kreme za sunčanje," kaže dr Mijan. "Uvek preporučujem ljudima sa masnom kožom da peru lice ujutru. Ponekad savetujem pacijentima sklonim aknama da koriste sredstva za čišćenje sa benzoil peroksidom ili salicilnom kiselinom kako bi dobili dozu leka za akne ujutru," kaže on. "Ali ako je to previše ili iritantno za njihovu kožu, preporučujem naizmenično korišćenje vode i medicinskog sredstva za čišćenje."

Kako osvežiti kožu bez sredstva za čišćenje

Ako vaša koža nije masna i pravilno je perete pre spavanja, dr Mijan preporučuje da, ako odlučite da ne perete lice ujutru, isperete ga mlakom ili hladnom vodom. "To može pomoći da se osećate budno i osveženo bez isušivanja kože," dodaje ona. Alternativno, možete naneti lagani sloj micelarne vode.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike