Crvena kao glavni modni izbor: Šta nošenje ove boje govori o vašoj ličnosti?

06.02.2024

17:18

0

Autor: K. B.

Crvena, arhetipska boja koju prepoznajemo od samog rođenja, ima posebnu važnost u našem percepcijskom svetu

Crvena kao glavni modni izbor: Šta nošenje ove boje govori o vašoj ličnosti?
Copyright Profimedia

Nakon bele i crne, crvena je prva boja koju prepoznajemo. Njena prednost u odnosu na druge boje proizlazi iz prisustva crvenog pigmenta u prirodi, čime je stekla posebno mesto kroz vekove.

Boja srca

Ovladavanje crvenom bojom predstavlja ključnu tačku u ljudskoj istoriji, a ljudi su je primenjivali i razvijali široku paletu u različite svrhe. Često je nazivaju bojom srca, jer je povezana s hrabrošću, otporom, strašću i ljubavlju. Izbor crvene često se povezuje s ekstrovertnim, prodornim karakterima, liderima koji uživaju u pažnji i dominaciji, te se ističu kao centralna figura gde nema mesta nesigurnostima.

Psihološki, nošenje crvene čini muškarce i žene privlačnijima, pružajući im vizualnu bliskost u perspektivi. Crvena ima duboko ukorenjeno značenje u religijskim kontekstima, simbolizujući krv Hrista, i istovremeno je povezana s pretpostavkama o đavolu. U hrišćanstvu, crvena je boja vernika i grešnika, dok je takođe povezana s budizmom kao jedna od boja koja je zračila iz Bude pre njegovog prelaska u nirvanu.

Profimedia

Afrička plemena su tradicionalno koristila crveni pigment za bojenje bolesnika, verujući da ta boja nosi moć ozdravljenja. Ova praksa proširila se i na ratnike, plemenske saveze i poglavare, koji su koristili crvenu boju kao simbol moći i prestiža. Slične tradicije našle su svoje mesto i u visokom društvu, gdje su kardinali i aristokratija nosili crvenu (i ljubičastu) kako bi istakli svoj status.

Crvena boja Marsa

Crvena boja ima jaku simboliku i u drugim kontekstima. Na primer, u sportu, istraživanja sugerišu da timovi koji nose crvene dresove često postižu bolje rezultate od onih u dresovima druge boje, kao što su plavi. Ova boja se povezuje s Marsom, kako planetom tako i rimskim bogom rata, dodajući crvenoj asocijacije na borbu, strast i akciju. Astrološki, crvena se često vezuje za znak Ovna, koji je pod vladavinom Marsa, simbolizujući inicijativu, seksualnost i požudu.

Profimedia
 

Umetnost i književnost takođe koriste crvenu boju za prenošenje snažnih emocija i karakteristika. Film "Američka lepota" je primer kako crvena može biti upotrebljena na ekranu da evocira duboke strasti i kompleksnost likova. U književnosti, lik Skarlet O'Hara iz romana "Prohujalo sa vihorom" odražava osobine povezane s crvenom bojom - snagu, divljinu i strastvenu želju za životom, što se sugeriše i kroz samo ime lika. Crvena, stoga, nastavlja da bude boja puna simbolike i značenja, od drevnih rituala do modernih izraza identiteta i emocija.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike