Niste sigurni koji šampon bi trebalo da koristite? Pre svega treba da znate koji čemu služi

04.11.2022

14:47

0

Autor: Z.A.S.

Najvažnije je da koristite šampon u skladu sa svojim tipom kože i potrebama

Niste sigurni koji šampon bi trebalo da koristite? Pre svega treba da znate koji čemu služi
Pranje kose - Copyright Profimedia

Ukoliko kosu perete svakodnevno, morate da budete svesni da postoji rizik od oštećenja. Ovo se odnosi posebno na one koji koriste suviše agresivne šampone i šampone koji nikako ne odgovaraju tipu kože.

Naravno, savet je da birate šampon u skladu sa kvalitetom i tipom kose. Ukoliko niste sigurni koji bi trebalo da koristite, evo objašnjenja čemu koji služi i u kojim situacijama ga je najbolje koristiti.

Šampon za normalnu kosu, predviđen je za dlaku koja nije hemijski tretirana, kao i za one sa umerenom količinom sebuma. Ova vrsta šampona koristi lauril sulfat, koji pruža dobro čišćenje.

Šampon za suvu kosu namenjen je onima koji često farbaju, peglaju ili na neki način stilizuju kosu. Šamponi za suvu kosu bi trebalo dobro da očiste i zaštite kosu.

Pexels
 

Šampon za svakodnevno pranje je blag i retko kada sadrži dodatne regeneratore. Ukoliko koristite ovaj šampon savetuje se odvojena upotreba regeneratora i drugih sredstava za zaštitu kose.

Šampon za dubinsko pranje je prikladan za one koji koriste proizvode za stilizovanje, kao što su gelovi, sprej za kosu. Ovi šamponi sadrže lauril sulfat za uklanjanje polimera koji se nakupljaju na dlaci. Savetuje se upotreba jednom nedeljno.

 

Postoje i šamponi za bebe, koji su veoma blagi i namenjeni su dečjoj kosi. Medicinski šamponi su namenjeni lečenju psorijaze, seboroičnog dermatitisa, bakterijske ili gljivične infekcije. Sadrže aktivne sastojke. Šamponi za profesionalnu upotrebu ne bi trebalo da se često koriste, osim pre šišanja ili oblikovanja kose.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike