TOP 7 mačaka idealnih za ljude s alergijama: Rase koje ne izazivaju kijanje i svrab

06.06.2024

09:09

0

Autor: V. I.

Saznajte zašto hipoalergene vrste mačaka nisu uvek najsigurnija opcija za osetljive ljude

TOP 7 mačaka idealnih za ljude s alergijama: Rase koje ne izazivaju kijanje i svrab
Copyright Freepik

Alergije na kućne ljubimce, posebno na mačke, predstavljaju značajan problem za mnoge ljude širom sveta. Otprilike tri od 10 osoba s alergijama ili astmom ima reakcije na pse i mačke, prema Američkoj fondaciji za astmu i alergije.

Alergije na mačke su mnogo češće, što nije iznenađujuće s obzirom na to da mačke proizvode specifične proteine koji izazivaju alergijske reakcije. Ideja o "hipoalergenim" mačkama zvuči primamljivo, ali važno je razumeti šta to zapravo znači i da li je to prava opcija za vas.

Kako dolazi do alergije koje izazivaju mačke

Mnogi ljudi veruju da alergije na mačke izaziva njihovo krzno. Međutim, ključni uzročnik alergijskih reakcija je protein Fel d 1, koji se nalazi u pljuvački i peruti mačaka. Ovaj protein se udiše ili dolazi u kontakt sa kožom, očima i nosom, izazivajući alergijske reakcije -  kijanje, svrab, suzenje očiju i otežano disanje.

Smanjite simptome alergije

Iako nema potpuno hipoalergenih mačaka, postoji nekoliko načina da smanjite simptome alergije. U tome će vam značajno pomoći_

  • redovna nega mačke
  • upotreba prečistača vazduha
  • držanje mačaka van spavaće sobe

Takođe, izbor mačke koja proizvodi manje Fel d 1 proteina može biti od velike pomoći.

Za početak, stručnjaci preporučuju probnu posetu različitim rasama mačaka kako biste videli kako reagujete na njih. Evo detaljnog pregleda sedam najboljih rasa za ljude sa alergijama:

1. Balinezijska mačka

Balinezijska mačka je poznata po svojoj inteligenciji i energiji. Iako je malo pahuljasta, proizvodi manje Fel d 1 proteina i ima jednoslojni kaput, što je čini odličnim izborom za ljude s blagim alergijama na mačke. Kao član sijamske porodice, balinezijska mačka je takođe veoma pričljiva i uživa u interakciji sa svojim vlasnicima. Njena društvena priroda i razigranost čine je idealnim ljubimcem za aktivne porodice.

Profimedia
 

 

2. Devon Reks

Devon Reks mačke imaju kratku, talasastu dlaku koja ne lišnja puno, što ih čini odličnim izborom za ljude s alergijama. Ove mačke su izuzetno razigrane, vole pažnju i često su opisane kao "mačke koje se ponašaju kao psi" zbog svoje druželjubive i znatiželjne prirode. Devon reks mačke su idealne za vlasnike koji traže aktivnog i interaktivnog ljubimca.

 

 

3. Ruska plava mačka

Ruska plava mačka je poznata po svojoj prelepoj, gustoj i luksuznoj dlaci koja proizvodi malo Fel d 1 proteina. Iako ima gustu dlaku, ona ne linja mnogo, što znači manje peruti u vazduhu. Ruska plava mačka je takođe veoma druželjubiva i privržena, što je čini odličnim izborom za porodice i pojedince koji žele ljubimca sa niskim alergijskim potencijalom.

 

 

4. Sijamska mačka

Sijamske mačke imaju kratku dlaku koja se ne osipa mnogo, što ih čini dobrim izborom za osobe sa alergijama. One su poznate po svojoj razigranoj prirodi i visokim energetskim nivoima, što znači da zahtevaju puno pažnje i interakcije. Sijamske mačke su veoma društvene i vole da budu u centru pažnje, pa će uživati u igranju i maženju sa svojim vlasnicima.

 

 

5. Sibirska mačka

Iako ima dugu dlaku, sibirska mačka proizvodi manje alergena od drugih rasa. Potrebno je redovno četkanje, ali su izuzetno slatke i razigrane. Njihova debela, luksuzna dlaka zahteva redovnu negu, ali one su vrlo tolerantne i privržene, što ih čini idealnim ljubimcima za porodice i pojedince koji mogu posvetiti vreme njihovoj nezi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Umka (@umasiberian)

 

6. Bengalska mačka

Bengalske mačke imaju kratko, pjegavo krzno koje ne lišnja mnogo. One su izuzetno razigrane i vole stalnu pažnju svojih vlasnika. Njihov jedinstven izgled podseća na divlje mačke, ali su one vrlo prijateljske i druželjubive. Bengalske mačke su idealne za aktivne porodice koje traže ljubimca koji voli da se igra i istražuje.

 

 

7. Korniš reks

Korniš reks mačke imaju talasasto, mekano krzno koje zahteva povremena kupanja kako bi se smanjilo nakupljanje alergena. Ove mačke su poznate po svojoj društvenoj i atletskoj prirodi. Uvek su spremne za igru i vrlo su privržene svojim vlasnicima. Korniš reks je idealan ljubimac za one koji žele mačku koja voli interakciju i aktivnosti.

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike