Toliko malecne da su neodoljive: Minijaturne rase mačaka zbog kojih se odmah raznežimo

17.10.2023

17:16

0

Autor: V. I.

Ovih pet rasa cicamaca spadaju među najmanje na svetu, što ne umanjuje njihovu slatkoću, naprotiv

Toliko malecne da su neodoljive: Minijaturne rase mačaka zbog kojih se odmah raznežimo
Copyright Pexels

Svaka minijaturna rasa mačaka donosi sa sobom svoje jedinstvene čari, karakteristike i potrebe. Da biste osigurali srećan i zdrav život svom minijaturnom mačku, važno je da brinete o njegovom i fizičkom, ali i psihičkom zdravlju i dobrobiti.

Pexels
 

Redovne veterinarske kontrole, uravnotežena ishrana i dovoljno fizičke aktivnosti su ključni faktori za dug i srećan život vašeg malog krznenog prijatelja. Dajemo vam pregled pet popularnih minijaturnih rasa mačaka i nekoliko saveta o njihovom uzgajanju:

Mančkin

Mančkin mace su poznate po svojim kratkim nogicama, što ih čini neodoljivim. Ova rasa je po prirodi druželjubiva i prijateljski nastrojena i prema ljudima i prema drugim macama. Vole da budu u centru pažnje i odlično se slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima.

 

 

Ključ uspešnog uzgajanja mančkin mačke leži u pružanju dovoljno fizičke aktivnosti i pravilnoj ishrani koja će podržavati njihovu malu konstituciju.

Singapurska mačka

Ove mačke su ne samo najmanje cicamace na svetu već i jedne od najslađih. Karakteri im je  energičan i obožavaju da su aktivne, a često su veoma vezane za svoje vlasnike.

 

 

Vole da istražuju i učestvuju u raznim igrama. Uzgajaju se u različitim okruženjima, ali važno je osigurati im puno pažnje i interakcije kako bi bile srećne i zadovoljne.

Devon reks

Devon reks mačke su prepoznatljive po svom neobičnom izgledu sa krhkim telom i velikim ušima. Znatiželjne su prirode i vole da istražuju svaki kutak vašeg doma.

 

 

Vole toplo okruženje i često su prave "grebalice", pa mogu da vam upropaste džemper dok leže na vama kako bi se grejale. Zahtevaju minimalno češljanje, ali pazite da ih zaštitite od hladnoće.

Korniš reks

Slično rasi devon reks, korniš reks mačke imaju kovrdžavu dlaku i bradavice. Veoma su inteligentne pa ih možete naučiti da idu na povodac. Vole igre i zabavu.

 

 

Njihova brzina i okretnost čine ih izvanrednim lovcima na igračke. Dlake su im obično kratke, ali zahtevaju povremeno kupanje i češljanje kako bi se očuvala kvalitet.

Američka kovrdžava mačka

Američke kovrdžave mačke su jedinstvene po svojim ušima koja se savijaju unazad. Ovo su životinje koje su prijateljske i privržene svojim vlasnicima. Mogu se uzgajati u različitim bojama i uzorcima krzna.

 

 

Vole igre, posebno loptice i trčeće tunele. Ova rasa zahteva minimalno održavanje krzna, ali se preporučuje povremeno češljanje kako bi se sprečili čvorovi.

Za koju god rasu da se odlučite, imajte na umu da je najbitnije da se s pažnjom i ljubavlju ophodite prema njima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike