Zašto su svinje sjajni kućni ljubimci? Zbog ove osobine porede ih sa psima

10.04.2024

09:12

0

Autor: K. O.

U pitanju su inteligentne životinje koje vole društvo

Zašto su svinje sjajni kućni ljubimci? Zbog ove osobine porede ih sa psima
Copyright Profimedia

Pored standardnih kućnih ljubimaca pasa, mačaka, papagaja i ribica postoje i neke druge vrste koje su ljudima prirasle za srce. A u poslednjoj deceniji svoje mesto među ljubimcima izborile su i svinje.

One su iz obora ušle u domove i srca ljudi širom sveta, a iznenadiće vas činjenica koliko su one slične našim tradicionalnim četvoronožnim prijateljima?

Izuzetno su inteligentne i vole društvo

Istraživanja su pokazala da su svinje izuzetno inteligentne i sposobne za učenje složenih zadataka brže od pasa, pa čak i nekih primata. Sposobne su da prepoznaju svoje ime unutar nekoliko nedelja života i odazivaju se na naredbe, baš kao što to rade psi. Osim toga, poput pasa, svinje traže društvo, bilo od svojih ljudskih prijatelja ili drugih svinja, pokazujući snažne društvene veze.

Profimedia
 

Visoka emotivna inteligencija

Emotivna inteligencija svinja takođe je iznenađujuće visoka. One izražavaju radost, tugu, usamljenost i strah, te se mogu vezati za ljude na dubokom emotivnom nivou. Studije su pokazale da svinje čak sanjaju, a njihova potreba za igrom i istraživanjem podseća na ponašanje pasa.

Stvari o kojima ipak treba razmisliti

No, pre nego što odlučite da udomite svinju kao kućnog ljubimca, važno je razmotriti nekoliko faktora. Za početak, iako postoje manje sorte poput minijaturnih svinja koje se po veličini mogu uporediti s psima, svinje mogu značajno narasti. Njihova ishrana, prostor za život i potrebe za vežbanjem takođe su specifični i zahtevaju predanost i odgovornost.

Zakonski aspekti držanja svinja kao kućnih ljubimaca variraju od mesta do mesta, stoga je ključno informisati se o lokalnim propisima.

Profimedia
 

Ne sme se zaboraviti ni na veterinarsku negu koja može biti skuplja i teže dostupna u poređenju sa negom pasa.

Možda su stvarno neobičan izbor za kućnog ljubimca, ali svinje mogu doneti mnogo radosti i zabave u prave domove. Njihova inteligencija, emotivna dubina i jedinstvene osobine mogu pružiti iskustvo slično onom kod pasa, uz dodatnu čaroliju koja dolazi sa udomljavanjem tako jedinstvene životinje, piše Index.hr.

Pexels
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike