Mačja opsednutost laserima: Zašto vaša ljubimica ne može da odoli sićušnoj tački na podu ili zidu

21.03.2024

18:23

0

Autor: V. I.

Iako izgleda kao igra, mnogo je više od toga

Mačja opsednutost laserima: Zašto vaša ljubimica ne može da odoli sićušnoj tački na podu ili zidu
Copyright Profimedia

Svi vlasnici mačaka upoznati su sa večnom opsednutošću mačke laserskim pokazivačem. Neverovatno je da nešto tako malo, bez mirisa i ukusa, ta malecna crvena ili zelena tačka može toliko da zaokupi pažnju mačke uprkos činjenici da je nikada ne mogu uhvatiti. Međutim, zanimljivo je da postoji određena debata o tome da li su laserski pokazivači odlična igračka za naše mačje prijatelje. Pa zašto mačke jure lasere i da li je vreme da se odbaci laser u korist druge vrste igračaka?

Privlačnost lasera

Laseri su inherentno stimulativni za mačke zbog onoga što predstavljaju jer su plen koji se brzo kreće. Samo zato što vaša mačka ne mora naporno da radi za svoju hranu (osim ako ne računate sav trud koji je potreban da mjauče celo jutro dok ne napunite njenu činiju), ne znači da nije opremljena za taj posao.

Dok se tačka lasera ​​kreće po sobi, vaša mačka je tumači kao malu životinju koja pokušava da pobegne i da se sakrije. Kao takvo, javlja se određena inherentna mačja ponašanja, posebno urođena želja za lovom, napadom i ubijanjem dotičnog plena. Činjenica da je to samo projekcija nije mnogo bitna jer vaša mačka radi na auto-pilotu, a ne na intelektu.

Kako mačke vide lasere

Ovde je takođe u igri još jedan faktor kada vaša mačka juri laser, a to je činjenica da jednostavno izgleda privlačno. Da biste razumeli zašto, pomaže vam da imate osnovno razumevanje o tome kako oči vaše mačke rade i kako se razlikuju od ljudskih očiju.

Retina je jedna od glavnih struktura oka. Sastoji se od dve ključne vrste ćelija: štapića i čunjeva. Štapovi se bave vidom pri slabom osvetljenju i otkrivanjem pokreta, dok čunjevi pomažu oku da vidi boju. Ljudske oči imaju više čunjeva nego štapića, što znači da vidimo svet sa puno živahnosti. Mačke, s druge strane, imaju više štapića nego čunjeva, što ih čini stručnjacima u hvatanju i najmanjih pokreta.

Kakve ovo veze ima sa laserima? To znači da ih je prilično teško ignorisati. U trenutku kada okrenete lasersku tačku na svoju mačku će je pokupiti u njenom perifernom vidu, i ako još nije sasvim shvatila da zapravo ne može da pojede tu crvenu tačku (ili ako zna da ne može ali nije briga) onda je to sve što će biti potrebno da započne svoj predatorski ciklus.

Profimedia
 

Debata o mačkama i laserima

Možda bi bilo iznenađujuće čuti da postoje kontroverze oko toga da li je dobra ideja iskušavati svoju mačku laserima, ali debata o mačjim laserima je ona koja traje već neko vreme.

Glavni problem koji primećuju ljubitelji mačaka koji su protiv lasera ​​je to što vaša mačka juri laser predstavlja oblik zadirkivanja. Zapamtite, vaša mačka vreba i napada tu svetleću tačku jer joj mozak govori da uhvati hranu i ubije je. Mačka to ne radi jasno kao oblik igre, čak i ako se zabavlja.

Laser je nedostižna meta, i bez obzira na to koliko su sjajne lovačke veštine vaše mačke, ona ga nikada neće pojesti i nikada neće završiti svoj predatorski ciklus. Mnoge mačke shvate prevaru i prestanu da komuniciraju s laserom.

Drugi smatraju da je to izuzetno frustrirajuće za mačke i da zbog toga mogu početi da se ponašaju loše. Frustrirane mačke  postaju destruktivne ili agresivne. Ako primetite vezu između igranja sa svojom mačkom i lasera ​​i lošeg ponašanja, verovatno je vreme da zauvek odložite pokazivač.

Da biste pomogli da laserski pokazivači budu više igra, a manje zadirkivanje, dajte svojoj mački poslasticu ili fizičku igračku odmah kada završite sa igrom. Na taj način će dobiti zadovoljstvo ubijanja, čak i ako nije od samog lasera.

 

 

Saveti za bezbednost laserskog pokazivača

Pod uslovom da izgleda da vaša mačka zaista uživa u jurnjavi za laserom i da nije samo uhvaćena u beskrajnu petlju lov-napad-razočaranje, verovatno ne trebaa da brinete. Jurnjava za laserom je fantastičan način za vašu mačku da dobije fizičku i mentalnu vežbu, a takođe joj omogućava da malo iskoristi svoje instinkte mačića – nešto što kućne mačke ne rade tako često koliko bi želele.

Naravno, i dalje bi trebalo da se pridržavate odgovarajućih bezbednosnih saveta kako ne biste povredili svoju mačku tokom igre, a dve su veoma bitne.

Nemojte uperiti svetlo direktno u oči vaše mačke: Čak i laseri za decu emituju neverovatno jako svetlo, tako da ga ne smete usmeriti direktno na svoju mačku (ili sebe!). Ako to učinite, možete izazvati probleme sa vidom ili povrede oka.

Obezbedite svojoj mački mnogo drugih igračaka: Ako je laser jedini izlaz vaše mačke za igru, veća je verovatnoća da će frustracija početi da se gomila. Uverite se da ima pristup mnogim drugim predmetima za lov i igru, uključujući igračke od mačje trave i štapiće.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike