Našli ste napušteno mačence na ulici? Možda ipak ne bi trebalo da ga dirate niti nosite kući

28.02.2024

11:14

1

Autor: V. I.

Ljudi iz najbolje namere mogu mladuncu da naprave više štete nego koristi

Našli ste napušteno mačence na ulici? Možda ipak ne bi trebalo da ga dirate niti nosite kući
Copyright Freepik

Ako se nađete u situaciji da čujete tiho mjaukanje ili ugledate mačiće kako se skrivaju u ćoškovima ulica ili ispod automobila, vaš prvi impuls može biti da ih odmah uzmete u naručje i odnesete svojoj kući. Međutim, pristup ovoj situaciji zahteva razmišljanje i strpljenje kako biste osigurali najbolji ishod i za vas i za dlakave mališane.

 

Freepik
 

Prvi koraci: Ne žurite

Čekanje na mamu: Nemojte odmah pretpostaviti da su mačići napušteni. Majke mačke često ostavljaju svoje mladunce na sigurnom dok traže hranu. Dajte vremena i prostora da se mama vrati, osim ako su mačići u neposrednoj opasnosti. Pomeranje mačića u sigurniji prostor blizu njihove originalne lokacije može biti korisno, ali se uverite da ste dovoljno daleko da mama može nesmetano da vidi gde si i pristupi svojim mladuncima.

Razmatranje dobrobiti mačića i mame: Rano odvajanje mačića od majke može imati dugotrajne posledice na njihovo zdravlje i razvoj. Mačići uče važne socijalne veštine od majke i braće i sestara, a rano odvajanje može otežati njihovu socijalizaciju i adaptaciju na nove domove.

Ako se mama mačka pojavi

Pomoć mačjoj porodici: Ako se mama mačka vrati, razmislite o tome kako možete podržati celu porodicu. Obezbedite im privremeno sklonište, hranu, i vodu. Ako je mačka socijalizovana, možete ih privremeno smestiti u sigurnu sobu dok ne pronađete trajno rešenje.

Izrada skloništa: Ukoliko je mačka divlja i ne želi interakciju sa ljudima, možete izgraditi jednostavno sklonište kako biste ih zaštitili od nepovoljnih vremenskih uslova.

Sterilizacija i usvajanje: Kontaktirajte s lokalnim organizacijama za udomljavanje životinja kako biste se informisali o mogućnostima sterilizacije i usvajanja. Mnoge organizacije nude pomoć i podršku za ovakve slučajeve.

Freepik
 

Ako se mama mačka ne vrati

Preuzimanje odgovornosti: Ako se mama mačka ne vrati nakon nekoliko sati, možda će biti potrebno da preuzmete brigu o mačićima. Informišite se o pravilnoj ishrani za mačiće različitih uzrasta i pripremite se za nekoliko nedelja intenzivne brige.

Traženje pomoći: Ne oklevajte da potražite pomoć od veterinara ili lokalnih organizacija za zaštitu životinja. Oni mogu pružiti važne savete i pomoći vam da pronađete domove za mačiće kad budu spremni.

Edukacija i prevencija: Ova situacija može biti prilika da edukujete sabe, ali i druge o važnosti sterilizacije kućnih ljubimaca i odgovornog vlasništva. Takođe, može poslužiti kao podsetnik na značaj podrške lokalnim organizacijama koje rade na zaštiti i brizi o napuštenim životinjama.

Svaka situacija sa napuštenim mačićima je jedinstvena, ali sa pravim pristupom i podrškom, možete napraviti veliku razliku u njihovim životima. Uz malo strpljenja, ljubavi, i brige, možete im pomoći da pronađu put do srećnih i sigurnih domova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike