Nije nemoguće: Naučite mačku da ne skače po prazničnom stolu i pultu s hranom

05.01.2024

10:57

0

Autor: V. I.

Bile male ili velike, mačke su beskrajno radoznale

Nije nemoguće: Naučite mačku da ne skače po prazničnom stolu i pultu s hranom
Copyright Profimedia

Ko god ima mačku za kućnog ljubimca verovatno muku muči tokom praznika da bi je ubedio da ne skače po pultu ili stolu s hranom. Srećom, postoje korisni saveti koji će vam olakšati proces ubeđivanja da to ne treba da radi.

Profimedia
 

Zašto je mačka zainteresovana za sto?

Ne postoji poseban razlog zašto se mačke često penju na sto. Jedan od najčešćih razloga jeste radoznalost. Sto prepun prazničnih đakonija, šarenih salveta i kristalnih čaša je prava riznica interesovanja za vašu macu.

Postavite granice

Koristite jasne komande za komunikaciju sa svojom mačkom. Kada primetite da se mačka penje na sto, nežnim glasom recite "ne“ ili "dole“. Budite dosledni u primeni ovih komandi tako da vaša mačka razume šta želite od nje.

Koristite repelente

Na tržištu možete pronaći različite repelente za mačke koji će ih odvratiti od skoka na sto. Ovi proizvodi obično sadrže prirodne mirise koje mačke ne vole. Nanesite ih nasto  ili oko njegakako biste mački stvarali nelagodu.

Pohvala i nagrada

Kada primetite da vaša mačka poštuje pravila i da ne skače po stolu, nagradite je. Pohvalite je nežnim rečima ili poslasticom da biste pozitivno učvrstili njeno ponašanje. Mačke često reaguju na pozitivno pojačanje.

Freepik
 

Igrajte se s njome

Aktivnosti i igre su odličan način da iscrpite energiju vaše mačke. Igrajte se sa njom redovno i obezbedite joj fizičku aktivnost kako biste smanjili njenu želju da istražuje sto.

Povećajte dostupnost alternativnih površina

Postavite nekoliko visokih i atraktivnih površina na koje vaša mačka može skočiti da zadovolji svoju radoznalost. Stvaranje alternativnih opcija za penjanje može značajno smanjiti njenu sklonost ka stolu.

Strpljenje i doslednost

Naučiti mačku da ne skače po stolu može potrajati, pa budite strpljivi i dosledni u primeni ovih metoda. Nemojte koristiti nikakvu fizičku silu ili vikanje jer to može samo da istresira vašu ljubimci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike