Šta mačka poručuje kada se trlja o vlasnikove noge? Poruka nije upućena samo njemu

10.10.2023

10:11

0

Autor: K. O.

Postoje različiti aspekti ovakvog ponašanja vašeg ljubimca

Šta mačka poručuje kada se trlja o vlasnikove noge? Poruka nije upućena samo njemu
Copyright Profimedia

Naši ljubimci brojnim gestovima pokušavaju nešto da nam poruče, a mi se trudimo da ih razumemo. A da li znate šta mačka želi da poruči kada se trlja uz vaše noge?

Postoje različiti aspekti ovog ponašanja. Iako postoje brojni razlozi za ovaj gest, on u suštini simbolizuje ljubav i privrženost vašeg kućnog ljubimca.

Poručuje "Ovaj čovek je moj!"

Komunikacija putem mirisa ima ključnu ulogu u svetu mačaka. One poseduju žlezde na bradi, obrazima, čelu i čak na šapama koje luče feromone. Iako su ovi feromoni neprimetni za ljudski nos, drugi kućni ljubimci i životinje ih lako registruju. Ti feromoni sadrže informacije o polu mačke, da li je sterilisana, i čak o njenom emocionalnom stanju u trenutku ostavljanja tragova.

Dakle, kada se vratite kući sa posla ili ako ste bili u kontaktu s drugim mestima ili životinjama, možda nosite različite mirise na svojoj koži. Kada vaša mačka izrazi naklonost trljanjem uz vas, to može biti način da vas označi kao svoje, čime uspostavlja svoju teritoriju nad vama.

Freepik
 

Drugim rečima, mačka poručuje drugim životinjama: "Ovaj čovek je moj!" Ovo je način da se izrazi teritorijalna pripadnost i želja da se uspostavi čvrsta veza s vama.

Izražava naklonost i želi da se mazi

Kada vaša mačka počne da se trlja uz vas nakon dugog dana na poslu, to može biti njen način da privuče vašu pažnju. Možda je gladna i želi svoju večeru, ili jednostavno želi da se igra ili da je mazite. Mačke koje posebno žele maženje često koriste specifične načine trljanja glavom. Ako vaša mačka trlja glavu o vašu ruku, to je obično jasan poziv za milovanje.

Kao što smo već pomenuli, trljanje glave je često povezano s željom za pažnjom i nežnošću. To takođe ukazuje na to da se vaša mačka oseća sigurno i opušteno u vašem prisustvu, te da je srećna i zadovoljna u svom okruženju. Samouverene i srećne mačke obično imaju mekano lice bez vidljive napetosti oko očiju, ušiju ili brkova. Takođe, mogu sporije treptati ili opušteno ležati na boku ili leđima.

Profimedia
 

Dakle, mačke se trljaju uz vaše noge iz različitih razloga, ali osnovna poruka je izražavanje nežnosti prema vama, njenom vlasniku, piše The Spruce Pets.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike