Bajdenov pas do sada ugrizao sedmoro, jedan agent završio u bolnici: Stručnjak krivi isključivo vlasnika!

26.07.2023

15:19

0

Autor: K. O.

Muke sa Komanderom

Bajdenov pas do sada ugrizao sedmoro, jedan agent završio u bolnici: Stručnjak krivi isključivo vlasnika!
Komander i drugi Bajdnov pas - Copyright Printscreen/Instagram

Mislili ste da u Beloj kući uživaju svi, pa i ljubimci američkog predsednika Džoa Bajdena. Izgleda da je njegov pas Komander pod stresom. 

Skoro dvogodišnji nemački ovčar predsednika Džoa Bajdena, Komander, optužen je da je ujeo najmanje sedam zaposlenih u tajnoj službi.

Najneverovatniji dokumentovani incident, koji se dogodio 3. novembra, ostavio je jednog agenta u „znatnoj količini bola“ i izgleda da mu je bila potrebna bolnička nega, prema novopredstavljenim imejlovima objavljenim u skladu sa Zakonom o slobodi informacija konzervativnoj pravnoj grupi Judicial Watch.

Portparol Bele kuće je, međutim, navodne ponovljene napade okarakterisao kao „stres” života u izvršnoj vlasti.

Ali stručnjak za ponašanje pasa sa Menhetna Andrea Arden rekla je za Post da okolina psa ne bi trebalo da bude kriva za neposlušnost. Umesto toga, rekla je da je odgovornost na vlasniku kućnog ljubimca koji treba da se pozabavi nedoličnim ponašanjem psa na prvi znak svireposti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden)

 

„Da imam psa koji živi u haotičnom domaćinstvu kao što je Bela kuća, a pas je agresivan“, rekla je Arden, trener kućnih ljubimaca sa 30 godina iskustva, „moja je odgovornost da uklonim psa iz tog okruženja, i možda ih zadržim u rezidencijalnoj zoni ili uradim neku obuku za njega."

„Kao vlasnik psa, ne bi trebalo da budete slepi za njegovo ponašanje. Morate biti iskreni u pogledu njihovog ponašanja i preferencija i ukloniti ih iz situacija za koje mislite da ih mogu izložiti riziku od povrede osobe ili druge životinje“, dodala je Arden.

Kako je Komander napao agenta

Bajden je dobio Komandera početkom 2022. nakon što je svog prvog psa, Mejdžora - takođe nemačkog ovčara optuženog da je ujeo gomilu pripadnika tajne službe - vratio u kuću kod porodičnih prijatelja 2021. godine.

Prema imejlovima Bele kuće, Komander je terorisao POTUS-ove patrole u ​​nekoliko navrata od septembra 2022. do januara.

Tokom napada 3. novembra, pas se suočio sa agentom koji je sedeo na dnu stepeništa i krenuo u ničim izazvan napad, zarivši zube u žrtvin triceps, kao i u nogu.

Zvaničnici su tvrdili da su bili primorani da koriste čelična kolica da bi se zaštitili od komandantovih čeljusti – taktiku koju su specijalizovani vojnici navodno koristili da odbiju psa tokom brojnih okršaja.

Nakon ujeda, jedan službenik Tajne službe je u mejlu napisao:

„Kakva šala... da nije njihov pas, on bi već bio uspavan – prokletom klovnu treba brnjica."

"Kada se psi treniraju, često im se brnjica stavlja preko usta i nosa kako bi mu se pomoglo da ostane miran u užurbanim scenarijima i ograniči njegova sposobnost da ujede", rekla je Arden.

„Ako će pas biti u okruženju u kojem će biti izložen drugim ljudima i ponašati se na opasan način, stavila bih mu brnjicu“, nastavila je Arden, napominjući štetu koju neukroćeni pas može da napravi ujedajući ljude, ali i na finansije svog vlasnika.

„Ako vaš pas ujede nekog, pričajte o potencijalu za tužbu“, rekla je ona. „Ja nisam advokat, ali pretpostavljam da ako znate da vaš pas ima problema sa agresijom i ne upravljate njime kako treba, verovatno ste u većem riziku od parnice.“

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

 

Šta na to kažu predsednik i prva dama?

Do sada nije objavljen nijedan pravni postupak u vezi sa ponašanjem Komandera.

Predstavnik Džil Bajden rekao je u saopštenju da prva porodica radi sa osobljem Bele kuće na internom rešavanju problema.

„Prema Tajnoj službi, svaki pomenuti incident tretiran je slično kao i povrede na radnom mestu, sa relevantnim procedurama“, rekla je direktorka komunikacija FLOTUS-a Elizabet Aleksander.

Dalje je dodala: „Bajdenovi su sarađivali sa osobljem Tajne službe i Izvršne rezidencije na dodatnim protokolima i obuci, kao i na uspostavljanju određenih oblasti za Komandera gde može da trči i vežba.“

A Arden veruje da se većina svojeglavih štenaca može rehabilitovati uz odgovarajuću intervenciju vlasnika.

"To je deo odgovornosti vlasnika psa," rekla je, a prenosi Njujork Post.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike