Na ivici izumiranja: Za ove tri rase sigurno nikad niste čuli jer spadaju u najređe na svetu

08.06.2023

20:12

0

Autor: K. O.

Dok oko vas trčkaraju retriveri ili pudle, na ove pse sigurno niste naleteli u parku

Na ivici izumiranja: Za ove tri rase sigurno nikad niste čuli jer spadaju u najređe na svetu
Copyright Profimedia

Neke rase pasa toliko su rasprostranjene da ih viđamo svuda oko nas - na ulici, parku, na televiziji...

A postoje i rase pasa koje žive u određenim podnebljima i slabije su rasprostranjene po ostatku sveta. Pojedine se koriste u tačno određene svrhe, kao što je traženje tartufa i čuvanja ovaca. Pa, ako se kojim slučajem ne bavite nekom ovakvom delatnošću sva je prilika da za ove pse nikada niste čuli. 

Predstavljamo vam tri najređe rase pasa na svetu:

3. Azavak

Azavak ili saharski hrt afrički je pas smeđe boje ili boje peska. Ima mršavo i gipko telo, a držanje mu je kraljevsko.

Inače je veoma nežna i rasa pasa koja je privržena porodici. Prema strancima je nepoverljiv i ne voli kad ga diraju, ali ljude s kojima živi obožava.

 

 

Voli leto i toplotu jer dolazi iz pustinje, a potrebno mu je najmanje pola sata trčanja ili aktivne igre svakodnevno. Iz istog razloga zimi će im biti potrebna odeća jer ne podnose hladnoću.

2. Vidraš

Kako mu samo ime govori, stvoren je za lov na vidre, ali izuzetno je privržen, razigran i veran kućni ljubimac. Ima dugačke i opuštene uši, oštru dlaku, a njuška mu je dugačka i obrasla u dlaku.

 

 

Vidraši se prvi put spominju u dokumentima engleskog kralja Džona iz 13. veka, a danas je gotovo na granici izumiranja. Mogu da porastu i do težine od preko 50 kilograma i ne ubrajaju se u čiste i uredne pse, budući da im u dlakavim šapama ostaje mnogo prljavštine, a oko dlakave njuške može im se nakupiti hrane i sline.

1. Mudi

Poreklom je iz Mađarske, a koristio se za čuvanje stoke i ovaca. Danas ih je u svetu manje od 1.000. Retko se viđaju van Mađarske i okolnih zemalja, a navodno je nastao u 19. veku ukrštanjem poznatih pasmina pumi i puli.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mano (@mano_the_mudi)

 

U pitanju su izuzetno energični psi i traže puno aktivnosti. Pametni su i dugog životnog veka, ali od svojih vlasnika očekuju mnogo truda i opreza jer se s drugim psima ne slažu baš najbolje. Zauzvrat će biti marljivi i odani te će, po potrebi, njihovi urođeni zaštitnički instinkti doći do izražaja, kako piše Petplan.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike