Petogodišnja mešanka proglašena herojem zbog nesvakidašnjeg podviga u jahačkom klubu

10.05.2023

15:20

0

Autor: Z. A.

Mešanka je sada i počasna članica jahačkog kluba

Petogodišnja mešanka proglašena herojem zbog nesvakidašnjeg podviga u jahačkom klubu
Copyright Pexels

Jedna kujica u Japanu proglašena je herojem nakon što je spasila život čoveku koji je imao srčani udar, i to tako što je podigla uzbunu svojim neprestanim lajanjem.

Koume, petogodišnja mešanka, dobila je zahvalnicu lokalnih vatrogasnih službenika na posebnoj ceremoniji prošlog meseca za svoj hrabar rad u jahačkom klubu u Vakabu u gradu Čiba.
Jahački klub saopštio je da se muškarac u svojim pedesetim onesvestio na hipodromu 25. februara. Koume, obično smireno štene, podigla je uzbunu svojim lavežom, što je potom omogućilo ljudima da čoveku priteknu u pomoć.

- Koume je obično tiha i laje samo u retkim okolnostima. Ali kad se pojavi hitan slučaj, Koume laje - rekla je za CNN Juna Maruo, 23-godišnja instruktorka jahanja, koja je tog dana učestvovala u spasavanju čoveka.

Vatrogasna brigada Vakabe rekla je da se žrtvama srčanog udara može dati spasonosna terapija ukoliko ljudi reaguju na "najmanju promenu".

Pexels
 

Zaposlili su Koume kao maskotu

- Koumeina akcija pozivanja pomoći i akcija osoblja bile su savršen odgovor - rekao je pripadnik vatrogasne službe. Prema navodima kluba, Koumeino lajanje omogućilo je osoblju da brzo pozove hitnu pomoć, a bolničari su upotrebili automatski spoljni defibrilator na čoveku tačno na vreme.

Muškarac se u međuvremenu vratio jahanju u klubu, a iz kluba su rekli da su zaposlili Koume kao svoju maskotu koja pozdravlja članove. Prema rečima June Maruo, Koume je ranije skrenula pažnju na konja koji je pokušavao da pobegne iz objekta preskočivši ogradu, te kada je drugi stari konj imao poteškoća da samostalno stoji.

Pexels
 

Koume je odrasla uz drugog psa po imenu Ume, za kojeg Maruo veruje da joj je pomogao da nauči kako pozvati pomoć u opasnosti. Njen mentor je u međuvremenu preminuo, a instruktorka jahanja je rekla: - Ume je sigurno srećan na nebu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike