Zašto su nam psi toliko neodoljivi? Evo koje objašnjenje za to imaju naučnici

30.03.2023

21:45

0

Autor: Z. A.

Od kada su nam ovi čupavci ušli u živote, naučili smo živeti s njima, provoditi puno vremena zajedno i postali su deo porodica

Zašto su nam psi toliko neodoljivi? Evo koje objašnjenje za to imaju naučnici
pexels-maksim-goncharenok-9956263 - Copyright Pexels

Psi su, uz mačke, najpopularniji kućni ljubimci u svim delovima sveta. Mnogi vlasnici ih smatraju delom svoje porodice i učiniće sve za njih. Samo jedan pogled na psa mnogima će izmamiti osmeh na lice. Vlasnici će se složiti da su svi psi slatki. Ali zašto je to tako?

Za početak, psi imaju privlačan izgled. Postoji mnogo različitih pasmina, sve jedinstvene i simpatične. Psi će biti privlačni mnogim ljudima zbog velikih glava, velikih sjajnih očiju, fascinantnog krzna i ušiju. Osim izgleda, mnogima se sviđa i njihovo kretanje. Većina pasa je nespretna i često nam izmame osmeh svojim smešnim dogodovštinama.

Nedavna studija uporedila je ljudske bebe i štence te merila kako će ljudi reagovati kada vide njihove slike. Studija je pokazala da gledanje slike bebe i štenca pokreće iste delove našeg mozga i oslobađa dobre i srećne hemikalije, piše World Dog Finder.

Pexels
 

Iako se slažemo da su svi psi slatki, svaki vlasnik zna da se baš njemu posrećilo da ima najslađeg u svemiru. To je jednostavno tako. Otkad su psi ušli u naše živote, naučili smo živeti s njima, provoditi puno vremena zajedno i postali su deo naše porodice. Zbog toga će svaki vlasnik na svog psa gledati drugačije, i naravno, videće ga kao najslađeg na svetu.

Vrlo brzo se stvara snažnu vezu sa psom; zbog te veze, naša će tela osloboditi hemikaliju oksitocin. Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi, a otpušta se u naš krvotok kada smo srećni i opušteni. Naši psi zapravo čine mnogo dobroga našem zdravlju.

Unsplash
 

Neka istraživanja pokazala su da su psi slađi otkako su pripitomljeni. Nije ni čudo da je to istina. U današnjem svetu mnogo je lakše brinuti se za psa i održati njegov lep izgled. Salona za negu ima mnogo, ali vlasnici će rado uređivati svoje pse kod kuće. Stalnim pružanjem odgovarajuće nege i higijene vašem psu zasigurno će izgledati lepše nego pre.

Većina ljubitelja pasa odmah će vam reći da su štenci slađi, ali zapravo je izbor u oku posmatrača. Dok jedni mogu gledati štence i misliti da su najslađa stvorenja na svetu, drugima će odrasli psi biti mnogo privlačniji i slađi. Ali svi se možemo složiti – svi su psi slatki.

Printscreen/Instagram, biscuit.superdog
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike