Brojna istraživanja potvrdila: Psi zaista prepoznaju loše ljude i - pamte ih

28.03.2023

10:54

0

Autor: Z. A.

U eksperimentu su učestvovali psi u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje oni nisu poznavali

Brojna istraživanja potvrdila: Psi zaista prepoznaju loše ljude i - pamte ih
245309321_583286066246322_6835698329349207120_n - Copyright Instagram: sawneedogs

Dokazano je da psi mogu pozitivno da utiču na svoje vlasnike, a jedno od opštih uverenja jeste ono da psi mogu da prepoznaju ljudske kvalitete i znaju kada ih neko laže.

Tom temom bavilo se istraživanje koje je sproveo Akiko Takaoka, istraživač sa Odseka za psihologiju Univerziteta u Tokiju.

Tokom nekoliko godina istraživačkog rada koji se bavi kognitivnim razvojem životinja, na nekoliko različitih načina testirao je ideju da psi znaju kada ih se prevari i da pamte ljude koji su to učinili. Ta se premisa pokazala točnom – ne samo to, nego psi nakon što ih se prevari gube poverenje u neku osobu.

Jedan od tih eksperimenata izgledao je ovako: nekoliko posuda s hranom, volonter, psi. Druga osoba je postavila te prazne posude, što oni nisu mogli videti sve dok im se nisu približili. Postupak je ponovljen nekoliko puta, a na kraju se ispostavilo da psi pamte ko ih je prevario. Kad je ta osoba ušla u prostoriju, većina je bila ravnodušna, a nekoliko pasa je bilo ljutito. Istovremeno, prema onima koji ih nisu prevarili pokazivali su privrženost, piše National Geographic.

Pexels
Pas sve vidi i zna

Druga studija, koju su proveli naučnici Odseka za psihologiju Univerziteta Kjoto pokazali su kako je njima jasno ako se neko ponaša ružno prema ljudskim članovima njihove porodice i da će se ponašati u skladu s tim. Šta će učiniti, zavisi od karaktera psa, ali razumeju šta se događa.

U eksperimentu su učestvovali psi u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje oni nisu poznavali. Oni su imali zadatak: deo njih se lepo ponašao prema vlasnicima, a drugi su vikali na njih i ponašali se agresivno.

Pexels
Pas sve vidi i zna

Kada su potom volonteri psima ponudili hranu, otkrili su nešto veoma zanimljivo. Oni koji su se dobro ponašali prema njihovim vlasnicima nisu imali problema: psi su prihvatili njihove poslastice i maženje. Ali oni koji su bili bezobrazni izazvali su negativnu reakciju: neki psi nisu hteli da prihvate keksić, neki da, ali čak i oni koji su ga uzeli nisu bili raspoloženi za dalje druženje nego su se samo pomerili.

Pexels
Pas sve vidi i zna

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike