Kako se psi nose s gubitkom vlasnika? Evo šta kažu stručnjaci

21.09.2022

13:59

0

Autor: Z. A.

Govorimo često o tuzi vlasnika, a ne treba zanemariti ni osećanja životinja

Kako se psi nose s gubitkom vlasnika? Evo šta kažu stručnjaci
pexels-alexandro-sandro-2239063 - Copyright Pexels


Da svi smo gledali film o Hačiku, akiti koja je posle smrti svog vlasnika nastavilia da ga čeka na stanici u vreme kada se vraćao s posla do kraja života. O tome svedoči spomenik tom psu na stanici u jednom japanskom gradu, a Hačiko je simbol odanosti i tuge za prijateljem čovekom koji se nije vratio kući jer je umro.

Pre nekoliko dana bez svog vlasnika su ostali i kraljičini omiljeni korgiji Mjuik i Sendi, koji su snimljeni tokom kraljičine sahrane i koji su delovali poprilično tužno.

Profimedia
 

Rajan Najl, stručnjakinja u području ponašanja životinja, tvrdi da svaki pas može drugačije reagovati na gubitak svog vlasnika.

- Neki se psi mogu ponašati kao da je sve normalno i brzo se prilagode tome, dok drugi mogu izgubiti interesovanje za nekad najdraže aktivnosti, poput šetnje, hranjenja i igranja - tvrdi Najl. Naime, nedavne studije pokazale su da i psi mogu tugovati u jednakoj meri kao i ljudi.

Studija sprovedena u Italiji proučavala je reakcije pasa i njihovih vlasnika vezane za tugu, služeći se onlajn anketom koju je ispunilo ukupno 426 ljudi. Uslov pristupa anketi bio je da je vlasnik imao barem dva psa, od kojih je jedan uginuo, a drugi je živ. Rezultati ankete pokazali su da je pas koji i dalje živ, promenio ponašanje i svoje aktivnosti nakon što mu je krzneni prijatelj uginuo.

Instagram/ donatellaneri60
 

Možete posumnjati da vaš pas tuguje – bilo za uginulim kućnim ljubimcem ili vlasnikom – ako ima gubitak apetita, ako se često skriva, razdražljiv je, te ako pokazuje iznenadne napade agresije, navode stručnjaci usto naglašavajući da je ključno održavati rutinu kakvu je pas imao. Nadodaje da je važno da se pas oseća sigurno i da mu dajete puno pažnje.

- Dok god se brinete za ožalošćenog ljubimca i nežni ste prema njemu, možete odagnati preveliku zabrinutost - dodaje Najl naglašavajući da će se s vremenom oporaviti.

Pixabay
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike