Pravilo od pet sekundi otkriva da li je vašem ljubimcu previše vruće za šetnju

18.05.2022

07:12

0

Uobičajeni znaci toplotnog udara kod pasa jesu ubrzan puls, preterano balavljenje, teturanje i slabost

Pravilo od pet sekundi otkriva da li je vašem ljubimcu previše vruće za šetnju
Pas 3 - Copyright Profimedia

Uobičajena stvar koja je psima potrebna na dnevnom nivou jeste šetnja. A vreme za šetnju je uglavnom onda kada im mi, kao vlasnici, odredimo. Međutim, treba imati na umu da stiže još toplije vreme, odnosno da su letnji dani tek pred nama.

Ovakvo vreme nije pogodno za šetnju pasa, jer oni, na temperaturama iznad 25 stepeni Celzijusa, mogu da dobiju toplotni udar. To, naravno, niko ne bi želeo, pa bi bilo dobro da znate neke osnovne stvari.

Profimedia
 

Uobičajeni znakovi toplotnog udara kod pasa jesu dahtanje, preterano balavljenje, ubrzani otkucaji srca, slabost i teturanje.

Za razliku od ljudi, psi ne mogu da se rashlade skidanjem sloja odeće, odnosno krzna, a takođe se i, za razliku od ljudi, psi znoje isključivo na područjima koja nisu prekrivena krznom.

Prema savetu Centra za obuku pasa "Moon Valley", potrebno je da stavimo nadlanicu na pločnik. Ukoliko ne budemo mogli da je držimo pet sekundi na njemu, to je dovoljan znak da je prevruće za šetnju psa.

Baš kao i ljudska stopala, tako su i pseće šape podjednako osetljive na opekotine, a ako je spoljna temperatura 25 stepeni, ali napolju nema vetra i vlažnost vazduha je niska, temperatura asfalta možete da dostigne i 52 stepena.

Profimedia
 

Takođe, ne zaboravite da svim psu, tokom ekstremno toplog vremena, osigurate pristup svežoj i hladnoj vodi. U šetnje je najbolje da ga vodite rano ujutru i kasno uveče. Obavezno pratite znakove pregrejavanja, a ukoliko ih budete prepoznali u šetnji, obavezno zastanite i pronađite senovito mesto i, naravno, dajte mu vodu.

Na posebnom oprezu moraju da budu vlasnici starijih pasa, onih pasa koji imaju problem sa telesnom težinom, kao i pasa sa ravnom njuškom, kao što su mopsevi i bokseri.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike