Koliko dugo je stvarno predugo bez seksa, ovo je najčešći odgovor, kažu psiholozi

24.01.2023

21:22

0

Autor: Z. A.

Kvantitet ne određuje kvalitet, ali govori o nečemu drugom

Koliko dugo je stvarno predugo bez seksa, ovo je najčešći odgovor, kažu psiholozi
Muškarac spava - Copyright Profimedia

Jedno pitanje se veoma često ponavlja, a tiče se intime parova.


Ono glasi: koliko parovi u vezi ili braku zaista imaju seks, a trebalo bi otkrije neke od najdubljih nesigurnosti o intimnim odnosima.

Većina ljudi se u jednom trenutku svog života pita: koliko često treba voditi ljubav, da li imamo manje seksa od naših prijatelja, da li nam je zbog malo seksa odnos u krizi...

U svakom slučaju, učestalost seksa ne govori da li je seks dobar ili loš, ali količina seksa može reći jeste li zadovoljni svojim seksualnim odnosom i svojom vezom,  prenosi Miss7.

Zato - koliko često većina parova vodi ljubav?

Pexels
Predigra

Najčešći odgovor

„Psychology Today“ prenosi studiju u kojoj je učestvovalo preko 26 hiljada Amerikanaca, objavljenu u „Archives of Sexual Behavior“, a učesnici su otkrili da imaju seks 54 puta godišnje, što je otprilike jednom nedeljno.
Uzorak su uključivali samci, u vezi, osobe u braku i partneri. Autori studije posebno su proučili bračne parove, učestalost seksualnih odnosa je bila manje, oko 51 seksualni odnos godišnje. Slična studija je provedena 1990. godine i tada su učesnici naveli da imaju više seksualnih odnosa.

Freepik
Zahlađenje

 

Najsrećniji odgovor

Dok većina veruje da više seksa vodi do više sreće, istraživanja sugerišu da takve povezanosti nema. Istraživanje objavljeno u časopisu „Social Psychological & Personality Science“ u kojem je učestvovalo više od 30.000 Amerikanaca, ispitali su povezanost između učestalosti seksa i njihovog nivoa sreće. Istraživači su zaključili da su parovi koji se ljubav vode jednom nedeljno srećni jednako kao i parovi koji seks imaju dva-tri puta nedeljno.

Ali šta je s onima koji imaju seks manje od jednom nedeljno?

Profimedia
Partner spava

Potencijalno problematičan odgovor

Parovi koji ljubav vode ređe od jednom nedeljno pokazivali su niži nivo sreće. Međutim, neke druge studije i stručnjaci navode da postoji znatan raspon nižih prosečnih seksualnih frekvencija. U jednoj od retkih studija na temu „brak bez seksa“, 16 odsto od 6.029 ispitanika priznalo je da seks nisu imali posljednjih mesec dana.
Glavni autor ove studije, dr Donoli, istakao je da se 15 odsto parova nije vodilo ljubav u poslednjih šest meseci. Upotrebljavajući malo drugačiju mernu jedinicu, autor knjige „Sex Bake“, Mišel Vajner Dejvis, definiše „brak bez seksa“ kao onaj u kom se parovi seksaju 10 puta godišnje ili manje.

Profimedia
Intima bez seksa

Razlog zašto se nemate seks je važan

Međutim, učestalost seksualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer je najlakša izmeriti je. Međutim, mnogo lošeg seksa neće nikoga učiniti srećnim niti zadovoljnim. Važno je znati razlog zašto nemate češće seksualne odnose. Odnosno, ako se svađate s partnerom ili se odljubljujete od njega, seks može biti simptom većeg problema.
Međutim, ako ste vas dvoje jednostavno zaposleni, bolesni i spletom okolnosti niste imali vremena i snage za seks, onda nemate zašto da brinete.  Važno je zapamtiti da je zadovoljavajući seks, čak i ako je to jednom mesečno ili manje, poželjniji nego nezadovoljavajući seks u kojem nema osećaja niti intime.

Profimedia
Razlaz

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike