Zašto muškarci teško slušaju šta žene pričaju? Naučnici dali objašnjenje

19.05.2022

11:36

0

Razlog za to nisu uvek ni dosada, ni bezobraluk, niti nezainteresovanost

Zašto muškarci teško slušaju šta žene pričaju? Naučnici dali objašnjenje
Svađa - Copyright Profimedia

Svaka žena poznaje barem jednog muškarca koji je loš u slušanju. I ne, razlog za to nisu uvek ni dosada, ni bezobraluk, niti nezainteresovanost. Naučnici su se pozabavili ovom pojavom a rezultati su pokazali da se mnogi bore sa ovim problemom.

Zapravo, izgleda da muški mozak jednostavno drugačije čuje ženski glas. Zvuči neverovatno, ali izgleda da tako jeste. Štaviše, evo i nekih duhovitih činjenica o muškom mozgu i njihovoj sposobnosti slušanja sagovornica.

1. Zbog ženskog glasa muški mozak radi više
Studija je pokazala da muškarci različito reaguju na ženske glasove i tvrdi da im različiti delovi mozga slabije rade dok govore drugi muškarci. Zapravo, aktivacija mozga je snažnija dok govore žene kako bi dešifrovali i razumeli šta žene govore. To znači da je muškarcima teže da shvate smisao i emocije o kojima žene govore.

Profimedia
 

2. Ženski glasovi imaju manje autoriteta

Istraživanja su pokazala da je veličina glasnih žica i grla takođe vrlo važna, jer ljude s višim tonovima glasa smatraju manje ozbiljnima. Takođe, studija je pokazala da više verujemo ljudima s dubokim glasovima i volimo da su na vodećim pozicijama. To je, ujedno, razlog zašto muškarci manje slušaju koleginice od kolega.

3. Ženski glas je kompleksniji
Ključna razlika između muškog i ženskog glasa leži u činjenici da žene koriste više zvukova dok govore i izgovaraju reči na melodičan način. Ta dva faktora otežavaju muškom mozgu razumevanje onoga što žene govore jer moraju dosta toga da dešifruju.

Profimedia
 

4. Mit je da žene govore više

Stereotip je i mit da žene govore više od muškaraca. Sudeći prema istraživanjima, čini se da muškarci i žene izgovaraju istu količinu reči, a kontekst izgovorenog je podjednako važan. U pojedinim situacijama muškarci čak govore više od žena, dok je u drugim situacijama obrnuto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike