Nekoliko korisnih saveta za vlasnike malih stanova: Kako vizuelno da povećate prostor

18.11.2021

12:20

1

Ukrasne detalje pažljivo birajte, pazeći da njima ne pretrpavate stambeni prostor - odaberite samo nekoliko vama važnih umetničkih dela koja ćete istaći na posebno mesto, a koja možete osvetliti spot rasvetom

Nekoliko korisnih saveta za vlasnike malih stanova: Kako vizuelno da povećate prostor
Dnevna soba - Copyright Pexels

Ukoliko uređujete stambeni prostor manjih dimenzija, važno je da dobro osmislite uređenje i iskoristite svaki centimetar prostora, te ga prilagodite životnim potrebama. Ako želimo da postgnemo utisak veće prostorije, dobro je držati se ključnih pravila i trikova za vizuelno povećanje prostora.

Izbor boje zidova, nameštaja i ostalih dekorativnih elemenata biće od velike važnosti. Za vizuelno povećanje malih prostora po pravilu se biraju bela i svetli, hladni tonovi boja.

Kombinacijom boja važno je znati postići estetski sklad i paziti da nikada ne birate više od tri različite boje zidova i nameštaja. Idealna kombinacija za postizanje višestrukog povećanja prostora je što svetlija, hladna boja zida s minimalističkim nameštajem toplih tonova.

Pexels
 

Važno je znati da se plafon u malim i niskim prostorijama nikada ne boji u tamnu boju. Zid na kom se nalazi prozor svakako treba bojiti u što svetliju boju kako bi se svetlost reflektovala i kako bi se dobilo na dubini prostora.

Ubacite li crni detalj u jednobojni prostor, stvorićete utisak prostranosti i višedimenzionalnosti. Odabirom nameštaja u istoj boji kao što je i zid ili prozirnog nameštaja, poput stola, postići ćete nenametljivost u prostoru i vizuelno stapanje u jednu celinu.

Prostor će izgledati prozračnije ako nema previše nameštaja. Zbog toga je važno birati multifunkcionalni nameštaj, a izbegavati glomazne, tamne komade nameštaja.

Ormari i kuhinjski elementi koji se protežu do plafona, u beloj boji ili u boji zidova, zadovoljiće potrebe odlaganja stvari a ujedno doprineti urednosti prostora i sprečće vizuelno zatvaranje prostorije.

Pixabay
 

Drvo je uvek dobar izbor kako bi se dobilo na toplini. Birajte uvek svetlije drvo ili pak ono u beloj boji. Staklo, ogledala i lakirane površine visokog sjaja reflektuju svetlost i na taj način stvaraju utisak većeg prostora i prozračnosti.

U malim stanovima preporučuje se da kuhinju i dnevni boravak povežete u jednu celinu, recimo - šankom koji može služiti i kao sto za ručavanje. Na ovaj način olakšava se komunikacija, a ujedno postiže vizuelno veći prostor. Ostale prostorije odvojite kliznim vratima od stakla ili s ugrađenim ogledalom.

Rasveta je takođe ključni element za postizanje "na oko" većeg prostora. Važno je postaviti rasvetu tako da nijedan deo stana ne ostane u senci. Ukrasne detalje pažljivo birajte, pazeći da njima ne pretrpavate stambeni prostor. Odaberite samo nekoliko vama važnih umetničkih dela koja ćete istaći na posebno mesto, a koje možete osvetliti spot rasvetom. 

Pexels
 

Takođr je poželjan i svetli pod u malim stanovima. Kod odabira detalja pazite da ne ugušite prostor nepotrebnim stvarima. Recimo, bolje je postaviti jednu veliku sliku na zid nego više malih koje guše prostor. Pazite kod odabira zavesa i birajte svetlije i prozračnije materijale. Odaberite one od plafona do poda i vizuelno ćete povisiti prostoriju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: večernji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike