Pravilo kuhinjskog trougla: Olakšajte sebi život i ovu prostoriju učinite funkcionalnijom
Dizajneri kažu - negativne strane ćete teško naći.
Ništa nije tako uznemirujuće kao kad dođete u tuđu kuhinju. Pribor nikad nije tamo gde očekujete, čaše su u potpuno drugom ormariću, a pitanje je i gde je kanta za smeće. Ako ste ikada primetili da su sudopera, frižider i šporet uvek prilično predvidljivo smešteni, postoji razlog za to. Upoznajte se s pravilom kuhinjskog trougla.
Šta je kuhinjski trougao?
Keti Majers, direktor dizajna u "The Myers Touch", kaže da tri glavna radna područja u kuhinji - sudopera, frižider i šporet/rerna - čine tačke trougla. Pravilo kaže da bi oni trebalo da formiraju trougao u vašem prostoru za maksimalnu jednostavnost korišćenja, s minimalnim preprekama između svakog uređaja.
Važna je veličina vašeg trougla
-Svaka strana trougla ne bi trebalo da bude manja od 120 cm i veća od 270, a u idealnom slučaju zbir stranica ne bi trebalo da bude manji od 390 cm i veći od 790 cm - kaže Mjers.
-Ni premalen, ni prevelik! To će osigurati da vaš radni prostor bude praktičan, udoban i dovoljno velik — ali ne toliko velik da biste puno vremena proveli hodajući između jedne tačke do druge.
Rob Keš, dizajner i vlasnik "Kutchenhaus Bristol and Bath", slaže se s tim.
-Razlog zbog kojeg je radni trougao toliko cenjen je taj što je to najprohodniji put unutar kuhinje i stoga je važno da bude što kompaktniji”, kaže on.
Dobro je za početnike
Nensi Šarboneu iz "Charbonneau Interiors" primećuje da je pravilo trougla izvrsno za dizajnere početnike koji možda još nisu uredili kuhinju.
-Sve je u proporcijama i merama. Pravilo trougla uzima ova osnovna načela dizajna i čini ga pristupačnim za korišćene i onima izvan dizajnerske industrije.
Spaja stil s funkcijom
Majers upozorava da, kada dizajnirate svoju kuhinju, morate uzeti u obzir i estetiku i funkcionalnost:
-Razmotrite svoje lične potrebe u kuhinji, kao i dizajn vašeg doma. Zatim će se "ključna područja kuhinjskih trouglova i zoniranja jednostavno dogoditi, umesto da budu glavni fokus", kaže.
Funkcioniše i ako imate ostrvo
Često u većim kuhinjama postoji fizička barijera koja bi mogla da razbije vaš trougao, a to je kuhinjsko ostrvo.
- U ovom slučaju, važno je da radni trougao bude na jednoj strani ostrva a ne na obe, jer biste onda bili u stiuaciji da stalno hodate kako biste se prebacili između najčešće korištenih uređaja", nagašava Keš.
Nema loše strane
Ono što je važno je i da se većina dizajnera slaže: Možete prekršiti koje god pravilo želite. "Kao i svako pravilo, uvek postoje izuzeci.
-Ne verujem da morate živeti i umreti prema ovakvim 'pravilima'. Ako vas pristup kuhinjskog trougla inspiriše idite s tim! Ako ne, i to je u redu!” Međutim, ako tražite nedostatke pravila trougla, teško ćete ih pronaći. Ne verujem da postoje istinski negativne strane - kaže dizajnerka Nensi Šarboneu.
Perfektno za male prostore
Lizi Lajing iz "@renovationHQ" ističe da je u malim prostorim pravilo trougla neophodno.
-U maloj ili prostoriji srednje veličine, pravilo trougla je vaš prijatelj!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari