Deset načina da rashladite životni prostor a da ne uključite klima-uređaj

14.06.2021

17:19 >> 11:34

0

Autor: Z. A.

Kako raste temperatura, tako rastu troškovi za hlađenje kuće ako koristite klima-uređaj

Deset načina da rashladite životni prostor a da ne uključite klima-uređaj
Copyright Profimedia

Iako je najbolji način da vaša kuća bude hladna tokom leta da koristite klima-uređaj, postoje i druge opcije koje neće uticati na vaš račun za električnu energiju.

Klima-uređaji mogu ponuditi primamljivo privremeno olakšanje od letnjih vrućina, ali oni nisu ekološki. Ovog leta pokušajte da se rashladite ekološkim alternativama. U osnovi, ideja je da se smanji izvor toplote i ukloni nagomilana toplota iznutra.

1. Draperje ili roletne blokiraju toplotu

Majstori napominju da čak do 30 odsto neželjene toplote dolazi iz prozora. Roletne i zavese mogu da uštede potrošnju električne energije u umanje vaše račune i do sedam procenata. Takođe, obezbeđuju niže temperature u zatvorenom prostoru. Drugim rečima, roletne u suštini sprečavaju da vaš dom postane minijaturni staklenik, pogotovo ako su prozori okrenuti ka jugozapadu.
Instalirajte bele roletne ili zavese i uvek imajte na umu da je najbolji način da vaš dom ostane hladan jeste da zadržite toplotu napolju.

2. Zatvarajte vrata

Zatvorite vrata na svim prostorijama koje ne koristite u toku dana. Time sprečavate hladan vazduh da izlazi iz prostora, a i da struji toplota kroz dom u tokom najtoplijeg dela dana.

Pexels

3. Posteljina može da vas hladi

Kako bi vaša spavaća soba bila sveža, vetrite svoju posteljinu. Tekstil, flanel i ćebad su fantastični za izolaciju, međutim, pamuk je pametniji izbor tokom leta jer diše lakše i ostaje hladan. Ukoliko volite saten ili svilu, takođe može biti prijatan tokom leta. I kao bonus, kupite sebi jastuk ili dva od heljde. Ljuske heljde imaju prirodni vazdušni prostor između njih, ne reaguju na vašu telesnu toplotu, a možete ih, kao i konvencionalne jastuke, staviti unutar jastučnica.

4. Odličan je ventilator na plafonu

Ventilator na plafonu može biti odlična investicija za vaš dom. Ovaj uređaj može da u sobi stvori šest ili sedam stepeni nižu temperaturu. Postavite svoje ventilatore na plafonu koji će se rotirati u suprotnom smeru. Bez obzira na to da li to znate ili ne, ventilator na plafonu treba da bude sezonski prilagođen. Postavljanje ventilatora u suprotnom smeru tokom leta stvoriće protok vazduha i stvoriti efekat hladnog povetarca koji će učiniti da se osećate prijatnije.

Pexels/ Armin Rimoldi

5. Osvežite telo i uši

Ukoliko nemate klima-uređaj, ne očajavajte. Ako su vaši preci preživeli bez klimatizacije, možete i vi. Osvežavajte se hladnim napicima, stavite hladne obloge na pulsirajućim oblastima, kao što su vrat i zglobovi i uši.

6. Obratite pažnju na izvore toplote

Najčešći izvori unutrašnje toplote su aparati, elektronski uređaji i osvetljenje. Budite svesni odakle toplota dolazi. Ako imate klimu, koristite je mudro. Ne stavljajte lampe, televizore ili druge uređaje u blizini vašeg termostata jer će toplota iz ovih aparata izazvati klima-uređaj da radi duže. Zamenite obične sijalice kompaktnim fluorescentnim, one proizvode istu svetlost, ali koriste petinu energije i toplote. Takođe bi trebalo da izbegavate kuvanje tokom vrelih dana ili bar tokom najtoplijeg dela dana. Topao vazduh koji se diže nakon što kuvate može se sanirati korišćenjem aspiratora iznad šporeta.

7. Noć i veče koristite da se rashladite

Temperature imaju tendenciju da padnu tokom noći, zato iskoristite večernje sate i rashladite dom. Otvorite prozore, neka noćni vazduh ispuni vašu kuću. Zatvorite prozore (i roletne) rano ujutru, pre nego što sunce obasja vaš dom.

Pexels

8. I biljke su vaši saveznici

Sadite drveće ili žbunje da zakloni klima-uređaj, ali ne da blokira protok vazduha. Jedinica koja radi u hladu koristi manje električne energije. Listopadno drveće zasađeno na jugu i zapadu stvoriće lepu hladovinu tokom leta i dozvoliti sunčevoj svetlosti da zagreje kuću tokom zime. Na primer, samo tri stabla propisno postavljena oko kuće mogu uštedeti troškove hlađenja i grejanja, a dnevna temperatura vazduha može biti od tri do šest stepeni stepeni niža.

9. Krov i zidove ofarbajte u belo

Ako imate ravan krov, boja vašeg krova bi trebalo da bude bela. Reflektujući efekat će pomoći da prostorije pod ravnim krovom budu mnogo hladnije. Zidovi bi trebalo da imaju dobru izolaciju. Stara gradnja sa debelim zidovima je pravi primer za hladniji efekat u toku leta. Ako imate potkrovlje koje nije izolovano, obavezno ga izolujte. Izolacija od 7,5 cm do 30 cm može da smanji troškove hlađenja za 10 odsto.

Pexels

10. I ovo treba izbegavati, odnosno činiti

Vlažnost vazduha čini da soba bude toplija. Tokom toplih dana izbegavajte pranje, sušenje odeće, kuvanje i tuširanje pretoplom vodom. A kada morate da uradite ove stvari, uključite ventilaciju koja će izvući topao i vlažan vazduh. Izbegavajte uređenje dvorišta kamenom, cementom i asfaltom jer ovi materijali povećavaju temperaturu u kući i zrače toplotom i nakon što je sunce zašlo.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike