Pravilno doziranje omekšivača za veš: Koliko je stvarno dovoljno, a kad postaje katastrofa za zdravlje

28.05.2024

10:08

0

Autor: V. I.

Pravilo korišćenja omekšivača koja morate znati

Pravilno doziranje omekšivača za veš: Koliko je stvarno dovoljno, a kad postaje katastrofa za zdravlje
Copyright Freepik

Svaka domaćica voli kada njen veš miriše sveže i čisto. Miris čistog veša koji se širi domom stvara osećaj udobnosti i zadovoljstva. U potrazi za tim savršenim mirisom, mnoge domaćice često pribegavaju upotrebi većih količina omekšivača, verujući da će tako postići bolji efekat. Međutim, preterana upotreba omekšivača, iako iz najbolje namere, može doneti više štete nego koristi.

Pravilna količina omekšivača za veš

Prekomerno korišćenje omekšivača može dovesti do oštećenja tkanina i veš-mašine. Umesto da se oslanjate na mere označene na poklopcu omekšivača, koristite manju količinu. Čak i najmanja oznaka na poklopcu može biti prevelika. Idealno je koristiti kašiku kao meru.

Preporučuje se da dodate jednu veliku kašiku omekšivača na 3,5 kilograma veša. Standardna veš mašina ima kapacitet od sedam kilograma, što znači da su potrebne dve velike kašike omekšivača po pranju.

Profimedia
 

Izaberite omekšivač za osetljivu kožu

Ako imate osetljivu kožu, razmislite o korišćenju omekšivača bez mirisa. Mirisni omekšivači često sadrže hemikalije koje mogu izazvati iritacije. Takođe, postoje i prirodna alternativa u vidu domaćeg omekšivača za veš s glicerinom koji je iritira kožu

Zdravstveni rizici mirisnih omekšivača

Mirisni omekšivači mogu sadržati preko tri hiljade različitih sastojaka, uključujući ftalate, koji su poznati po tome da negativno utiču na ljudsko zdravlje, posebno na reproduktivno zdravlje muškaraca Postoje mnoge studije koje govore o štetnosti ftalata na ljudski organizam, recimo nedavno studija objavljena u "International Journal of Andrology“ govori kako izloženost ovim materijama utiče na endokrini sistem kao i na bitne razvojne procese. Umanjuje razvoj dela mozga kod male dece koji je zadužen za proizvodnju testosterona kod dečaka, a čak do 40 odsto mladih muškaraca u nekim zemljama imaju slabiji kvalitet sperme..

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike